A-
A+

Påvens Kanadaresa botgöring för övergrepp

Påven välsignar människorna på Sankt Petersplatsen i Vatikanen efter söndagens Angelus-bön.
Påven välsignar människorna på Sankt Petersplatsen i Vatikanen efter söndagens Angelus-bön.
VatikanenTT-AFP

Annons

Annons

Resan till Kanada nästa söndag blir en pilgrimsresa i botgörelsens tecken, säger påve Franciskus. Påven kommer att möta ursprungsbefolkning som utsatts för övergrepp i katolska skolor.

Nästa söndag, om Gud vill, reser jag till Kanada, sade påven efter söndagens Angelus-bön, med syftning på knäproblem som förra månaden hindrade en resa till Afrika.

Påven väntas 24–30 juli besöka Edmonton, Quebec och Iqaluit, för att återigen be om ursäkt för lidande den katolska kyrkan orsakat. Redan i april framförde påven ursäkten till en delegation från Kanada.

Påven hoppas att Kanadaresan ska bidra till läkning och försoning.

Omkring 150 000 barn ur Kanadas ursprungsbefolkning var från slutet av 1800-talet och fram till omkring 1990 inskrivna på 139 katolska internatskolor runt om i landet, med syftet att tvångsassimileras. De tillbringade månader isolerade från sina familjer, sitt språk och sin kultur. Många utsattes för fysiska och sexuella övergrepp.

Tusentals misstänks ha dött av sjukdomar, undernäring eller vanvård. Sedan maj 2021 har 1 300 omärkta gravar hittats vid skolorna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.