Pelosi: Demokratin kommer att överleva

Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset i Washington på tisdagskvällen.
Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset i Washington på tisdagskvällen.
USATT

Presidentvalet är ovisst, senatsvalet likaså. Men USA:s representanthus ser ut att förbli kontrollerat av Demokraterna.

Med två tredjedelar av valkretsarna räknade hade partiet tagit två av tidigare republikanska platser i kammaren.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Samtliga 435 platser i representanthuset stod på spel, men få trodde att Republikanerna skulle lyckas överta majoriteten i kammaren, där Demokraterna inför valet hade 232 stolar.

Och vid fyratiden på morgonen, svensk tid, utropade såväl Fox News som NBC en fortsatt demokratisk majoritet i kammaren och inga senare resultat visar att tendensen inte skulle hålla i sig.

Trumps förre läkare vald

Republikanerna lyckades därmed inte ta tillbaka de över 40 distrikt som de förlorat i valet 2018, när många väljare ville visa sitt missnöje mot president Donald Trump.

Vår demokrati kommer att överleva, sade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi i en första kommentar.
Det här valet gällde rätten till sjukvård och väljarna har visat att de vill ha rätt till sjukvårdsföräkring.

De mest uppmärksammade av de tidigt utropade nya medlemmarna i representanthuset var dock båda republikaner.

I Georgia vann som väntat Marjorie Taylor Greene från Georgia, som gick till val med parollen "Rädda Amerika, stoppa socialismen". Hon har skapat rubriker genom att hylla konspirationsrörelsen Qanon och har i sin tur lyfts av Donald Trump som en framtida republikansk stjärna.

Och i Texas gick Ronny Jackson mot en seger i sitt distrikt, som på förhand sågs som säkert republikanskt. Jackson är mest känd utanför politiken då han sedan 2013 arbetat som presidentens läkare och om Donald Trump sagt att denne har fantastiska gener och skulle kunna bli 200 år gammal.

Annons

Annons

Trumpkritiker återvaldes

På andra sidan av det politiska spelfältet har två av presidentens skarpaste kritiker i kongressen vunnit sina valkretsar.

I Minnesota behåller llhan Omar sin plats och i New York vann Alexandria Ocasio-Cortez sitt distrikt med över två tredjedelar av rösterna, som bland annat täcker delar av stadsdelarna Queens och Bronx.

Att i kongressen få kämpa för arbetarklassfamiljer har varit mitt livs största ära och ansvar. Tack för att ni har valt mig igen, och att ni litar på mig, säger Ocasio-Cortez enligt The Guardian.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons