A-
A+

Pengar från MSB ska förebygga översvämningar

De flesta av de 15 kommunerna som fick pengar från MSB har fått bidrag för att förebygga översvämning. Arkivbild.
De flesta av de 15 kommunerna som fick pengar från MSB har fått bidrag för att förebygga översvämning. Arkivbild.
MiljöTT

Femton kommuner fick pengar från MSB för att förebygga naturolyckor under förra året. Totalt delades över en kvarts miljard kronor ut.

Annons

Annons

Sexton projekt i femton kommuner har fått pengar för förebyggande åtgärder mot naturolyckor i områden med bebyggelse, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i ett pressmeddelande.

De flesta av kommunerna beviljades pengar för åtgärder mot översvämningar. Andra projekt som fick medel syftade till att förebygga ras och skred. Kommunerna kan få upp till 60 procent av den beräknade kostnaden för projektet.

"Klimatförändringarna gör att det förebyggande arbetet blir allt viktigare. Alla med ett ansvar behöver identifiera risker och vidta åtgärder för att förhindra olyckor och andra negativa klimateffekter, så långt det är möjligt", säger Ida Axelsson Wall, samordnare och handläggare på MSB, i pressmeddelandet.

Det största anslaget beviljades Kristianstad: 80 miljoner kronor till en pumpstation som ska förebygga översvämningar. Mölndal och Vellinge fick 37 respektive 36 miljoner kronor, även detta för översvämningsskydd. Eskilstuna fick 24 miljoner kronor för att ersätta en dammanläggning.

Anslaget för bidraget har varierat under åren, men höjdes under förra året till drygt 500 miljoner kronor. I år utökas även antalet ansökningstillfällen till två.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.