Pentagon vägrar släppa diskrimineringsrapport

Pentagons högkvarter i delstaten Virginia. Arkivbild.
Pentagons högkvarter i delstaten Virginia. Arkivbild.
USATT

Sedan 2017 har USA:s försvarsdepartement hållit inne resultatet från en omfattande undersökning om rasdiskriminering inom armén, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Annons

Annons

Annons

Annons

Pentagon har enligt lag sedan 1990-talet varit tvunget att kartlägga diskriminering, men den senaste rapporten lyser med sin frånvaro i offentligheten. Enligt Reuters har försvarsdepartementet nekat upprepade förfrågningar från nyhetsbyrån om att släppa innehållet. Inte heller har Pentagon förklarat varför rapporten hålls tillbaka.

I en kommentar uppger departementet att det rör sig om "information av preliminär, beslutsunderliggande karaktär" som om den släpps kan tänkas "störa regeringens beslutsprocesser".

Vad det betyder är att (rapporten) ställer dem i dålig dager. Om den hade fått dem att framstå i god dager hade de släppt den, säger Don Christensen, pensionerad chefsåklagare inom USA:s flygvapen, som forskat kring rasdiskriminering inom armén.

Pentagon är USA:s största arbetsgivare. Armén genomsyras av mångfald i lägre led, medan toppen domineras av vita män.

Enligt en kartläggning genomförd av Reuters väljer många militärer att inte berätta om diskriminering, då klagomål ofta inte leder någon vart – eller slår tillbaka på den som vågat yttra sig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons