A-
A+

Personalen på Furuvik har fått psykologhjälp

Flera av de anställda har fått hjälp av psykolog efter rymningen då fyra schimpanser sköts. Arkivbild.
Flera av de anställda har fått hjälp av psykolog efter rymningen då fyra schimpanser sköts. Arkivbild.
DjurTT

Alla de tre överlevande schimpansernas hälsotillstånd fortsätter att gå åt rätt håll efter incidenten för över två veckor sedan.

Flera av de anställda på Furuviksparken har fått psykologhjälp.

Annons

Annons

Santino var en av de fyra chimpanser som sköts i samband med rymningen i Furuvik. Arkivbild.
Santino var en av de fyra chimpanser som sköts i samband med rymningen i Furuvik. Arkivbild.

Enligt Furuviksparken har veterinärerna nu minskat medicineringen från tre gånger per dygn, till två gånger per dygn, för Maria-Magdalena och Selma.

“ Tjobbe går inte längre på någon medicin. Djurvårdare och veterinär har fortsatt fullt fokus på att ta hand om djuren för att följa deras hälsa och välmående”, skriver Furuviksparkens informationsansvarig Cecilia Björling i ett mejl till TT.

Även Selmas skador som hon fått när hon blev skjuten fortsätter att läka. Svullnaden på ögat har gått ner och hennes arm fortsätter att läka.

“När vi gjort allt vi kan för att de ska bli trygga och må så bra som möjligt får vi ta ställning till schimpansernas framtid. Detta är något vi gör tillsammans med den europeiska djurparksföreningen EAZA (European Assosiation of Zoos and Aquaria) och deras artkoordinatorer”, skriver Cecilia Björling.

Men enligt Björling har även personalen mått dåligt av händelsen och fått psykologhjälp.

“Det som har hänt är en stor tragedi och många mår därför väldigt dåligt. Vi fokuserar på att ge våra medarbetare allt det stöd som de behöver, där vi bland annat tagit in krisstöd i form av psykologhjälp”.

Ska se över säkerhetsarbetet

Den 14 december sköts fyra av Furuviksparkens schimpanser efter att de försökt rymma.

Enligt Svenska djurparksföreningens verksamhetsledare Helena Håkansson är regelverket för att sköta vilda djur generellt eftersatt och för allmänt. Ett arbetsmiljöprojekt ska nu inledas för att stärka arbetsmiljö- och säkerhetsarbetet på djurparkerna. Behovet blev tydligt efter händelsen på Furuvik, men även efter händelsen på Ölands djurpark i somras då en anställd stångades ihjäl.

Det är absolut ett stort bekymmer att det saknas tydliga föreskrifter, säger Håkansson till branschtidningen Arbetarskydd.

Annons

Annons

Utreds av polisen

Händelsen på Furuvik utreds av polisen och polisen har själv upprättat en anmälan om brott mot djurskyddslagen och arbetsmiljöbrott, skriver polisen på sin hemsida.

Vi har inte haft några förhör än. Arbetsmiljöverket har varit på plats och vi har lämnat information till dem och vi kommer att få information om vad de sett på platsen. Vi har ingen misstänkt och i nuläget bedömer vi inte att det funnits en konkret fara, alltså att någon arbetstagare varit utsatt för fara, säger Maria Lorichs vid polisen som leder förundersökningen gällande arbetsmiljöbrott.

Ytterligare två anmälningar har inkommit från privatpersoner som gäller framkallande av fara för annan och djurplågeri. Dock kan rubriceringarna komma att ändras. Ett flertal förhör har hållits av polisen och fler väntar.

Även Länsstyrelsen Gävleborg utreder sedan den 14 december hur och varför aporna kunde rymma.

"Länsstyrelsens bild är i dagsläget att parken har agerat i en akut situation med syftet att skydda människors säkerhet och det påverkar hur man får agera", skriver Markus Abrahmsén som är Länsveterinär och Tillförordnad enhetschef, enheten för livsmedelskedjan på Länsstyrelsen Gävleborg.

Rättad: I en tidigare version angavs fel datum för händelsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.