Peru uppmanas avvakta med riksrätt

Ridande polis patrullerar utanför kongressen i Lima.
Ridande polis patrullerar utanför kongressen i Lima.
PeruTT

Presidenterna i Perus grannländer Bolivia, Ecuador och Colombia uppmanar Perus kongress att undvika en riksrättsprocess mot landets president Martín Vizcarra.

Men polisen i Peru har slagit till mot flera högt uppsatta regeringstjänstemän i korruptionsutredningen, som kan bli presidentens fall.

Annons

Annons

Vizcarra anklagas bland annat för att ha försökt att förhindra en korruptionsutredning mot politiska tjänstemän.

I ett gemensamt uttalande varnar grannarnas ledare för ett agerande som kan riskera det legitima maktutövandet och den demokratiska processen i Peru.

Peru kongress röstade på fredagen, lokal tid, för att inleda en riksrättsprocess mot landets president. Vizcarra, som kom till makten 2018, har fått kritik efter en ljudinspelning där han ber sina anställda att undanröja bevis för att hans kollegor anlitat en lokal sångare som rådgivare och motivationstalare.

Att presidenten anlitat en lokal sångare för en inte obetydlig summa väcker också vrede i landet, vars ekonomi har tagit en hård smäll till följd av pandemin.

Polisen slog på lördagen till mot flera högt uppsatta regeringstjänstemän, och sökte igenom deras bostäder. I utredningen misstänks 14 personer för inblandning i härvan.

På fredag får Vizcarra försvara sig mot anklagelserna mot honom i kongressen. Därefter väntar debatt och eventuellt beslut om att avsätta honom.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons