A-
A+

Petra Mede skaffar historiska pojkvänner

Petra Mede dejtar på 1600-talet i 'Min historiske pojkvän'. Jan Modin spelar Medes pappa.
Petra Mede dejtar på 1600-talet i "Min historiske pojkvän". Jan Modin spelar Medes pappa.
TvTT

Petra Mede ska dejta äldre män. Alltså väldigt mycket äldre män. I TV4:s satsning "Min historiske pojkvän" testar hon relationer med män från olika epoker i den svenska historien.

Annons

Annons

Petra Mede spelar in en scen av 'Min historiske pojkvän' på Skansen i Stockholm.
Petra Mede spelar in en scen av "Min historiske pojkvän" på Skansen i Stockholm.

En fogde på 1500-talet är konflikträdd och behöver nog hjälp av sin fru för att driva in skatt från bönderna. En romantisk riddare på 1300-talet verkar vara en drömprins, men försvinner plötsligt i väg på korståg.

Det är några av de snubbar som Petra Mede stöter på när hon ger sig ut på jakt genom den svenska historien efter den perfekte mannen.

Alla pojkvänner kanske tror att de är historiska, men det här är i ordets rätta bemärkelse, säger hon.

"Som en dramaserie"

"Min historiske pojkvän" visas i höst och TV4 kallar formatet "folkbildande relationshumor". Meningen är att programmet ska kombinera humor och kunskap – men också spännande historier, förklarar Petra Mede.

Det är som en dramaserie i sig kan man säga. Det är lite speciellt för det är verkligen drama som utspelas under en timmes avsnitt. Det finns en början och det finns ett slut och det finns en hur-ska-det-gå-känsla.

De historiska pojkvännerna är fiktiva, men deras egenskaper bygger på historisk vetenskap. För att gestalta dem har man samlat skådespelare som Simon J Berger, Gustaf Hammarsten, Jonathan Unge och Olof Wretling.

Annons

Annons

Hjälp av historiker

Pojkvännerna tillhör sina respektive århundraden medan Mede går in i relationerna som en nutidsmänniska. Hon tycker att upplägget passar bra för att få utlopp för både humor och skådespeleri.

Man kan skapa komik på så många olika sätt, men kontraster är ju ett. Och kontrasten blir ännu tydligare när den är mellan olika århundraden. Det uppstår en annan sorts humor än den jag till exempel gör i direktsända program. Det tycker jag är jätteroligt, säger hon.

Som expert och ciceron genom det historiska dejtandet finns historikern Brita Planck, som Petra Mede också får bolla sina relationsproblem med.

Hon är verkligen som klippt och skuren för det här uppdraget. Hon har forskat just på relationer genom tiderna.

Publik på bröllopsnatten

Som stöd finns också psykologen Björn Hedensjö – men han vet inte om att de män som Petra Mede berättar om faktiskt hör hemma i andra sekler.

Jag har till exempel en konflikträdd fogde, och där sitter jag hos terapeuten och säger att min kille är så konflikträdd, men jag presenterar inte kontexten. Då appliceras de allmänna psykologiska teorierna även på de här männen.

Det blir också lite historiskt sex, avslöjar Mede.

Det blir i alla fall försök till det. Hur det sedan landar är väl lite höljt i dunkel eftersom vi ofta zonar upp mot himlen då. Men det finns stora ambitioner och ansatser. Sedan är det ju lite jobbigt på till exempel 1300-talet när hela släkten ska stå och titta på under bröllopsnatten.

"Min historiske pojkvän" har premiär i slutet av september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!