A-
A+

Pfizer söker godkännande för barnvaccinering

Pfizer-Biontech skriver i ett pressmeddelande att tester visat att deras vaccin mot coronaviruset är säkert och ger ett robust immunsvar hos barn från fem till elva år. Arkivbild.
Pfizer-Biontech skriver i ett pressmeddelande att tester visat att deras vaccin mot coronaviruset är säkert och ger ett robust immunsvar hos barn från fem till elva år. Arkivbild.
CoronavirusetTT-AFP-Reuters

Pfizer-Biontech kommer att söka godkännande för att deras covid-vaccin ska få ges till barn mellan fem och elva år. Dock ska vaccinet ges i lägre dos än till personer över 12 år.

Annons

Annons

Pfizer-Biontech skriver i ett pressmeddelande att tester visat att deras vaccin mot coronaviruset är säkert och ger ett robust immunsvar hos barn från fem till elva år.

Vaccinet ska ges i lägre dos till de yngre barnen än till 12-åringar och äldre.

Företagen har för avsikt att så snart som möjligt ansöka om godkännande för att ge vaccinet till de yngre inom EU, USA och "runt om i världen".

Det är det första vaccintestet på barn under 12 år som slutförts hittills. Moderna testar just nu sitt vaccin på barn mellan sex och elva år, men det testet pågår fortfarande.

Både Pfizer-Biontecs och Modernas vaccin ges i dag till personer över 12 år runt om i världen.

Även om barn anses löpa lägre risk att bli allvarligt sjuka i covid finns det farhågor om att den mer smittsamma deltavarianten skulle kunna leda till svår sjukdom även hos barn.

Barnen i Pfizer-Biontechs test fick två doser vaccin med 21 dagars mellanrum. Dosen i varje spruta var dock en tredjedel så stor som den dos som ges till personer äldre än 12 år.

Pfizer-Biontech testar också sitt vaccin på barn mellan sex månader och två år och på två- till femåringar. Resultaten från de testerna väntas presenteras under fjärde kvartalet i år, enligt pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.