A-
A+

PGA-touren tvingas snabba på förändringar

PGA-tourens kommissionär Jay Monahan berättar om det nya upplägget.
PGA-tourens kommissionär Jay Monahan berättar om det nya upplägget.
GolfTT

Förändringarna var planerade. Men den penningstinna Sauditouren i golf har tidigarelagt starten för den nya PGA-touren med mer prispengar i åtta tävlingar.

Beskedet välkomnas av LIV-touren.

Konkurrens kan få spelet att växa, säger en representant.

Annons

Annons

Den nya LIV-touren, som backas upp med enormt mycket pengar från Saudiarabien, har tvingat den amerikanska PGA-touren att tidigarelägga sina förändringar, som delvis införs redan från nästa år. Med hjälp av mer pengar från medieavtal ska prispengarna öka till motsvarande 210 miljoner kronor i sju tävlingar (och en med drygt 150 miljoner), ett mindre startfält i slutspelet samt ge utrymme för tre nya stortävlingar för de allra bästa.

Jag är inte naiv. Om det här är en upprustning och det enda vapnet är pengar, kan inte PGA-touren hänga med. PGA-touren, en amerikansk institution, kan inte konkurrera med en utländsk monarki som spenderar miljarder dollar i ett försök att köpa golfen, säger PGA-tourens kommissionär Jay Monahan vid en presskonferens, enligt AP.
Vi välkomnar en sund konkurrens, men det som saudiska LIV-touren gör är inte det. Den är ett irrationellt hot, någon som inte bryr sig om att satsa på investeringar eller en riktig tillväxt av sporten.

"LIV:s upplägg är bättre"

Som en jämförelse har LIV-touren motsvarande 250 miljoner kronor i prispengar i sina tävlingar. Dessutom kan stjärnor som ansluter sig till den nya touren få hundratals miljoner bara för att ställa upp. PGA-touren stänger av spelare som ansluter sig till LIV-touren.

LIV-touren välkomnar PGA-tourens ändringar.

Vi välkomnar det här beskedet, vilket visar att konkurrens kan få golfen att växa. Istället för att stänga av spelare borde touren nu arbeta för att samexistera med oss. Vi har trots allt bara börjat, säger LIV-tourens representant till sajten bunkered.co.uk.
De (PGA-touren) har underbetalat spelare i åratal, misslyckats att utvecklas och bekräftar nu att LIV:s upplägg är bättre.

Annons

Annons

Nytt säsongsupplägg

Enligt PGA-tourens nya upplägg ska säsongen vara från januari till augusti (från 2024), i stället för att inledas redan på hösten året innan. Därefter går de 70 bästa till slutspel, jämfört med 125 som det är just nu. Slutspelsförändringarna införs redan nästa år.

Under hösten fortsätter spelarna att kämpa om topp 50-placeringar, platser till touren kommande år samt om platserna till de penningstinna tävlingarna. Även de tre stortävlingarna, dit bara de 50 bästa på PGA-touren kvalificerar sig, är tänkt att spelas på hösten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.