A-
A+

Phuket först när Thailand drömmer om turister

Thailand låter Phuketborna gå före i hopp om att väcka liv i den lidande turistbranschen.
Thailand låter Phuketborna gå före i hopp om att väcka liv i den lidande turistbranschen.
ThailandTT-Reuters

De boende på turistön Phuket får gå före i vaccinkön när Thailand satsar på att få tillbaka de viktiga resenärerna till landet. Målet är turister som spenderar mycket.

Annons

Annons

Först kom vårdarbetare, regeringen och äldre. Men därefter är det Phuketborna som ska få covidvaccin. Med sin egna internationella flygplats och vackra stränder hoppas Thailand kunna få dit resenärer som kan turista på ön utan att riskera att smitta boende i övriga delar av landet.

Om vi kan få immunitet för 70–80 procent av öns befolkning så kan vi ta emot utländska turister som vaccinerats, utan att behöva karantän, säger Phukets viceguvernör Piyapong Choowong.

Stort tapp

Turismen står för drygt 11 procent av landets BNP, och pandemin har varit förödande för sektorn som beräknas ha tappat hisnande 1,45 miljoner arbetstillfällen på ett år.

2019 besökte 40 miljoner utländska turister Thailand och spenderade motsvarande 530 miljarder kronor. Förra året hann som jämförelse bara 6,7 miljoner besöka Thailand, lejonparten innan pandemin slog till med full kraft, som gav motsvarande 96 miljarder kronor.

Nu ska Phukets 460 000 boende vaccineras inför första juli, då karantänkravet på vaccinerade turister släpps i Thailand. Om allt går som myndigheterna hoppas är man då redo att ta emot omkring 100 000 turister under årets tredje kvartal.

Annons

Annons

Hoppas på kvalitet

Yuthasak Supasorn, chef för landets turismmyndighet, säger att planen för Phuket är en utmaning, men att det i någon mån kommer att bidra till tillväxten.

Målet är att man till följd av globala vaccinationskampanjer kan komma upp i ungefär samma turistsiffror för helåret i år som förra året.

Vi förväntar oss inte en våg av turister, men vi hoppas på kvalitetsbesökare som spenderar mycket, säger Supasorn och tillägger att han förväntar sig att de främst kommer från Europa, Förenade arabemiraten och USA.

Thailand har haft strikt tvåveckorskarantän för anländande, vilket anses ha bidragit till relativt låga smitt- och dödstal. Olika försök med lyxkarantän på lyxboenden och golfresorter har till stor del floppat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!