A-
A+

Piloter drar SAS inför rätta

Flygbolaget SAS kritiseras hårt av piloter och kabinpersonal efter en omorganisation.
Flygbolaget SAS kritiseras hårt av piloter och kabinpersonal efter en omorganisation.
ArbetsrättTT

Flygbolaget SAS anklagas för att bryta mot arbetsmiljölagen efter en nyligen genomförd omorganisation. Pilotfacket förbereder nu rättsliga åtgärder, rapporterar SVT.

Annons

Annons

SAS har under pandemin sagt upp hundratals piloter på grund av arbetsbrist. När flygtrafiken nu börjar återhämta sig tvingas piloterna söka jobb i nyupprättade bolag inom SAS-koncernen. Åtgärden innebär att återanställningsrätten, som skulle gett de uppsagda piloterna förtur, inte gäller.

Enligt facket bryter upplägget mot kollektivavtalet. SAS hävdar i sin tur att man följer regelverket och pekar på att det rör sig om helt nya tjänster som kan sökas av vem som helst.

Enligt Martin Lindgren, ordförande i fackförbundet Svensk Pilotförening, förbereds nu rättsliga processer mot flygbolaget i Sverige, Norge och Danmark.

SAS drar igång den här verksamheten först i Danmark, och det är där vi först kommer att pröva det rättsligt, säger han till SVT.

Flygfacken har vid flera tillfällen krävt att regeringen ska agera mot SAS, vars största aktieägare är svenska staten.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) säger i en skriftlig kommentar till SVT att "bolagets operativa modell är en fråga för SAS ledning".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.