A-
A+

"Pirates of caribbean" ska lyfta Nilssons skytte

Stina Nilsson under världscupavslutningen i Östersund förra säsongen. Arkivbild.
Stina Nilsson under världscupavslutningen i Östersund förra säsongen. Arkivbild.
SkidskytteTT

Musik i högtalarna, hejarop och andra störningsmoment på skjutvallen. Så distraheras Stina Nilsson i skytteträningen för att nå världstoppen.

Jag tycker att det är kul när det kommer musik, säger Stina Nilsson.

Annons

Annons

Förra längdstjärnan Stina Nilsson gör sin andra säsong som skidskytt.
Förra längdstjärnan Stina Nilsson gör sin andra säsong som skidskytt.

Stina Nilsson gör sin andra säsong som skidskytt och har gått vidare från vanlig skjutträning till att också kunna hantera alla störande moment som finns på vallen.

Det är viktigt att hon vågar göra sin skjutning på vallen utan att tänka på kompisen till höger eller vänster. Detta tränar vi på varje dag, säger hennes skjuttränare Jean-Marc Chabloz.

På en skjutvall i världscupen är det ofta en röra av intryck med publik, skjutande konkurrenter och musik i högtalarna.

Något som kan vara extra utmanande för en orutinerad skidskytt som Stina Nilsson.

”Älskar låten”

Därför sätter tränarna ibland på musik i högtalare när hon kommer in på skjutvallen under träningarna. Det är ofta musik från de populära Pirates of caribbean-filmerna.

Jag älskar den låten, säger Stina Nilsson med ett leende innan hon fortsätter:
Det kommer ibland upp musik i högtalarna utan jag tänkt på det. Tydligen är det så att man spelar musik på de stora arenorna under tävling. Jag tycker det är kul och bygger upp spänningen.

Annons

Annons

Blev otålig

Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz berättar att hennes skytteutveckling går framåt, men att hon hade problem i somras:

Då gällde det för henne att hitta fotfästet igen. Det var inte den klara utvecklingen vi hade i fjol. Det var segare. Hon blev lite otålig, men det var normalt.

Han fortsätter:

När vi kom in i augusti hittade hon fotfästet och då blev skjutstatistiken bättre. Då fick hon också med sig SM-guld från rullskidskyttet. Sedan har vi haft en bra period.

TT: Hur bra skytt är Stina Nilsson?

Stina låg i fjol på 70 procent i skyttet. Det ska jämföras med Hanna Öberg som låg på 87 procent. Om jag ska ha ett mål med Stina vill jag gärna att hon efter den här säsongen är nära de 80 procenten som är en drömgräns för att vara en stabil skidskytt i världscupen. Ska du högre upp och sikta på topp tre ska du sikta på 90 procent.

Förbättra lägstanivån

Jean-Marc Chabloz berättar att Stina Nilssons utmaning är ojämnheten:

Spannet för henne mellan topp till botten är fortfarande stor. Hon kan skjuta noll på en sprint. Jag behöver inte gå och köpa en trisslott efter ett sådant lopp. Men hon kan också skjuta fem bom på två serier. Nu försöker vi förbättra lägstanivån, men eftersom hon inte har någon bakgrund som skidskytt kan det ta några år.

I helgen är det Sverigepremiär i Idre med hela svenska landslaget på plats. Där tävlar Stina Nilsson för att ta en plats till världscuppremiären i Östersund som inleds den 26 november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.