A-
A+

PL godkänner Saudiaffär – trots protester

Newcastle får en ny ägare.
Newcastle får en ny ägare.
FotbollTT-AFP-Reuters

Den saudiarabiska investeringsfonden PIF:s köp av Newcastle United blir verklighet.

På torsdagskvällen gav Premier League grönt ljus för affären.

Det trots kraftiga protester från bland annat människorättsorganisationen Amnesty International.

Annons

Annons

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild

"Premier League, Newcastle United Football Club och St James' Holding Limited har i dag löst tvisten om övertagandet av klubben av konsortiet PIF, PCP Capital Partners och RB Sports & Media", säger Premier League i ett uttalande.

Den engelska ligan meddelar att försäljningen till det saudiarabiska konsortiet, som var på väg att genomföras redan i fjol för att sedan kollapsa, sker med "omedelbar verkan". Dessutom säger sig Premier League ha fått en "juridiskt bindande försäkran" om att fotbollsklubben framgent inte kommer att styras av den saudiarabiska regeringen.

Affären uppges kosta 300 miljoner pund, motsvarande över 3,5 miljarder kronor, skriver Sky Sports.

"Vi är extremt stolta över att bli de nya ägarna av Newcastle United, en av de mest kända klubbarna inom den engelska fotbollen", säger investeringsfonden PIF:s direktör Yasir Al-Rumayyan i ett uttalande.

Kritiseras hårt

Affären sker trots kraftiga protesterar från Amnesty International. Människorättsorganisationen menar att affären är ett typiskt exempel på "sportswashing" och vill se regeländringar i Premier League.

Amnesty skriver i ett uttalande att man vill att Premier League väger in människorättsfrågor i reglerna kring vilka som får äga fotbollsligans klubbar.

"Ända sedan det började pratas om den här affären har vi sagt att det är ett tydligt försök från de saudiska myndigheterna att 'sportswasha' landets skrämmande människorättsfacit med toppfotbollens glamour", skriver man.

"Sportswashing" är en term som syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt flytta fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

Annons

Annons

Leds av mordanklagad kronprins

Central i debatten är den saudiske kronprisen Mohammed bin Salman, som är ordförande i PIF. Han har av den amerikanska underrättelsebyrån, CIA, pekats ut som ansvarig för mordet på den saudiske, regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i turkiska Istanbul 2018.

Enligt Expressen värderas den saudiska investeringsfonden till 320 miljarder pund, vilket skulle göra den till fotbollsvärldens överlägset rikaste ägare.

Klubbikonen jublar

Den kontroversiella affären bemöts dock inte bara med kritik. Newcastles klubblegendar Alan Shearer jublar över beskedet.

"Jaaaaaaaaa. Vi kan våga drömma igen", skriver den tidigare stjärnanfallaren på Twitter.

Han får medhåll från Michael Owen, även han tidigare engelsk landslagsstjärna med meriter från spel i Newcastle.

"Så bra nyheter för alla med koppling till Newcastle. Nytt ägarskap är precis det som klubben behöver. Förnyad optimism, det här kan förändra klubben helt", skriver han på Twitter.

Newcastle har ägts av Mike Ashley sedan 2007 och klubben har under hans ägarskap åkt ur och tagit sig tillbaka till Premier League två gånger. Bortsett från en femteplats säsongen 2011/12 har man mestadels befunnit sig på den nedre halvan av tabellen i högsta serien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.