A-
A+

PL i samtal med Amnesty efter Newcastle-affären

Newcastlesupportrar hyllar de nya ägarna. Arkivbild.
Newcastlesupportrar hyllar de nya ägarna. Arkivbild.
FotbollTT-Reuters

Premier League kommer att ha ett möte med människorättsorganisationen Amnesty för att diskutera hur man kan förändra de krav som ställs på ägare och chefer i ligan, så att de även inkluderar frågor kring mänskliga rättigheter.

Annons

Annons

"Vi är glada över att Premier League är villig att prata om dessa förslag, som en startpunkt för det vi hoppas leder till betydande förstärkning av reglerna för styrandet inom fotboll", skriver Amnesty i ett uttalande. Organisationen kallar de regler som just nu gäller för otillräckliga.

"Det finns inga hinder för äganderätt för dem som är delaktiga i tortyrhandlingar, slaveri, människohandel eller till och med krigsförbrytelser", skriver man.

När Newcastle såldes till saudiska ägare, där kronprins Mohammed bin Salman har en nyckelroll, kom protester från flera människorättsorganisationer, däribland Amnesty som kallade det "sportswashing".

"Det saudiska uppköpet av Newcastle har alltid framstått som ett sätt att tvätta bort Saudiarabiens historia kring mänskliga rättigheter med den glamour och prestige som Premier League och toppfotbollen medför."

Premier League hävdade i sin tur att man fått juridiskt bindande löfte om att den saudiska regimen inte skulle blanda dig i klubbens affärer.

"Sportswashing" är en term som syftar på hur stränga regimer använder sig av sportevenemang och klubbar för att manipulera uppfattningen av landet och samtidigt flytta fokus från bristfälliga mänskliga rättigheter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.