PL-klubbarna spenderade – men inte som förr

Timo Werner kostade Chelsea ungefär 547 miljoner kronor.
Timo Werner kostade Chelsea ungefär 547 miljoner kronor.
FotbollTT-AFP

Om den osäkra ekonomiska framtiden fick Premier League-klubbarna att hålla hårt i plånböckerna under transferfönstret?

Både ja och nej.

Totalt sett omsatte lagen omkring 14 miljarder kronor på spelarmarknaden. En svindlande siffra – men den lägsta sedan 2015.

Annons

Annons

Som bekant har coronapandemin slagit hårt mot bland annat fotbollen på ett ekonomiskt plan. Spel inför tomma läktare har minskat klubbarnas intäkter drastiskt – och att många lag runt om i Europa har mindre pengar i kassan syntes under transferfönstret.

I såväl La Liga som Serie A och Bundesliga spenderade klubbarna mycket mindre pengar på spelarövergångar i år än tidigare. Inte heller i vanligtvis köpgalna Premier League värvades det lika friskt, men siffrorna från Storbritannien är ändå anmärkningsvärda.

Konkurrensen triggar

Lagen i herrarnas högstaliga köpte och sålde spelare för totalt cirka 1,2 miljarder pund, motsvarande omkring 14 miljarder kronor. En siffra som kan låta hög – vilket den naturligtvis är – men likväl har Premier League-klubbarna inte omsatt så lite pengar på transfermarknaden sedan 2015. Lagen köpte spelare för cirka 9,2 miljarder kronor, den näst högsta noteringen någonsin i ett enskilt transferfönster. Samtidigt uppgick den totala försäljningssiffran till omkring 4,6 miljarder.

En stor anledning till att de engelska klubbarna känner sig tvingade att lägga hisnande summor på nya spelare är den stenhårda konkurrensen i ligan, menar Chris Winn, expert på fotbollsekonomi vid UFCB Global Institute of Sport.

Det är ju ingen hemlighet att det blir tuffare och tuffare i Premier League. Förut pratade man om "The big four", fyra stora lag. Nu är det sex stora lag, säger han.
Och när konkurrensen hårdnar, och när man ser att allt faktiskt är möjligt, tror jag att klubbarna oroar sig mer för att åka ur ligan eller missa Europaspel, än vad de oroar sig för pandemin. En smäll som att åka ur kan kosta mer än vad vi har sett att de har spenderat nu i sommar.

Annons

Annons

Spanska giganter låg lågt

I Spanien såg vi ett annorlunda transferfönster. Giganten Real Madrid värvade inte en enda spelare och Barcelona gjorde sig framför allt av med dyra löner, då Arturo Vidal, Ivan Rakitic och Luis Suárez alla lämnade klubben.

Om man vill vara snäll kan man säga att transfermarknaden nog inte kommer vara lika spänstig som den har varit tidigare år, säger John Purcell från det fotbollsspecialiserad finansanalysföretaget Vysyble.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons