A-
A+

PL planerar riktlinjer för huvudspel

Premier League ska ta fram riktlinjer för huvudspel under träning. Arkivbild.
Premier League ska ta fram riktlinjer för huvudspel under träning. Arkivbild.
FotbollTT-AFP

Frågan om huvudspelets konsekvenser inom fotbollen har varit en het potatis på de brittiska öarna under en längre tid.

Nu planerar Premier League att införa riktlinjer för huvudspel på träning.

Annons

Annons

Riktlinjerna är planerade att finnas på plats inför nästa säsong. Den engelska högstaligan meddelar att man utför två studier som undersöker sambandet mellan professionellt fotbollsspelande och hjärnsjukdomar. Resultatet av studierna ligger till grund för exakt vilka riktlinjer som ska gälla.

"Vi hoppas att resultaten av det här projektet kommer att bidra till att utveckla praktiska riktlinjer för både proffs- och amatörfotbollen i det här landet", säger Premier Leagues vd Richard Masters enligt ett uttalande, skriver Reuters.

Riktlinjerna ska tas fram av flera organisationer, bland annat Premier League och det engelska fotbollsförbundet (FA) i samråd med klubbar, spelare, managers och läkare.

Fyra medlemmar av Englands VM-vinnande trupp från 1966 led av demens när de gick bort, och Manchester United-legendaren Bobby Charlton som även han var med i truppen har nyligen diagnostiserats med sjukdomen.

2019 visade en skotsk forskningsstudie att det var tre och en halv gånger mer sannolikt för professionella fotbollsspelare att dö på grund av neurodegenerativa sjukdomar jämfört med resten av befolkningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!