A-
A+

Planen: Ett mini-OS vart fjärde år

Frida Karlsson lär får ett mästerskap till att ladda för. Arkivbild.
Frida Karlsson lär får ett mästerskap till att ladda för. Arkivbild.
Fis gamesTT

Ska vinteridrotterna klämma in ett mästerskap till vart fjärde år?

Det tycker Internationella skidförbundet, Fis. Eller mer än så – just nu är planerna långt gångna.

Förhoppningen är kröna de första mästarna redan 2024.

Annons

Annons

Fis ordförande Johan Eliasch. Arkivbild.
Fis ordförande Johan Eliasch. Arkivbild.

Ett OS i mindre format där alla sporter under förbundets breda paraply deltar, där de stora stjärnorna i längd, alpint, backhoppning, skicross och freestyle med flera samlas och tävlar om medaljer.

Det är tanken.

Vi är över 50 procent i olympiska vinterspelen. Så stora är vi. Och jag skulle vilja säga att vi har den bästa delen av de olympiska vinterspelen, det är vad folk gillar bäst, säger Fis-ordföranden Johan Eliasch till SVT.

Täppa till lucka

Sedan tidigare arrangeras VM i de olika sporterna vartannat, ojämnt år och OS vart fjärde, jämnt år. Varje fyraårscykel är ett jämnt år mästerskapsfritt. Den luckan vill Fis täppa till och det redan vid första, bästa tillfälle, vilket är 2024.

Eliasch ser en chans för de mindre uppmärksammade vintersporterna att få ett lyft.

Det är en möjlighet för oss att öka uppmärksamheten kring discipliner som freestyle och snowboard, som har stor potential men inte får mycket exponering i världscupen.

Längdåkaren Emma Ribom är försiktigt positiv till ytterligare ett mästerskap.

Då får vi inte de mästerskapsfria åren vi haft vart fjärde år, det blir en ny grej, men samtidigt tycker jag att vi ska våga var nyfikna och titta på nya spännande event för att få sporten att växa ytterligare, jag ser mest bara fördelar med det, säger hon till SVT.

Till norska nyhetsbyrån NTB säger Fis-ledamoten Erik Røste att en arrangör snart borde vara klar.

Inom två-tre veckor tror jag att saker och ting ska vara klart. Det börjar nu snabbt bli nödvändigt att påbörja en ordentlig planering. Vi vet inte riktigt hur konceptet kommer att se ut 2024. Men det blir av 2024.

Annons

Annons

Risk för inflation

Det norska skidförbundet är positivt inställt till att anordna de nya spelen, men först 2028.

Norske alpine stjärnan Henrik Kristoffersen vet inte riktigt vilket ben han ska stå på i frågan om det nya mästerskapet.

Alpint klarar sig väldigt bra på egen hand, höll jag på att säga. Alpint är så stort internationellt. Backhoppning och alpint är mycket större än längdskidåkning utomlands. Men visst kan det bli en positiv sak för alla i slutändan, säger Kristoffersen till NTB.

Landsmannen Leif Kristian Nestvold-Haugen ser en risk i att det blir inflation i mästerskap.

Blir det för många av dem blir de inte så speciella. Det finns en fin balans där: Balans mellan att sälja en produkt och maximera värdena, kontra att värdet av varje tävling blir mindre, säger han till NTB.

Byström avvaktande

Svenske längdlandslagschefen Anders Byström resonerar i samma banor som Nestvold-Haugen.

Det kan bli en mättnad i de stora grejerna, det ska ju ändå vara något speciellt. Därför är OS så stort, för att det blir något extra vart fjärde år. Samtidigt ska vi inte döma ut något innan vi sett hur det där. Vi får se vilken tyngd det får, säger Byström till SVT.

Fis generalsekreterare Michel Vion berättade nyligen om strukturerna kring Fis-spelen på en konferens i Planica.

Det blir inte med alla grenar och distanser. I längdåkningen blir det kanske bara en sprint, en distans och en stafett. Något sådant. Och i freestyle blir det kanske halfpipe men inte big air.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.