A-
A+

Planterade torsklarver kan hjälpa Östersjön

”Torsken har en jätteviktig roll för Östersjöns ekosystem”, säger driftledaren Johanna Fröjd.
”Torsken har en jätteviktig roll för Östersjöns ekosystem”, säger driftledaren Johanna Fröjd.
MiljöTT

Miljontals torsklarver planteras ut i Östersjön i ett försök att återställa den ekologiska balansen och motverka algblomning i havet. Men det är fortfarande osäkert om metoden fungerar, rapporterar Sveriges Radio.

Annons

Annons

Trots fiskestopp visar torskbeståndet i Östersjön inga tecken på återhämtning. Nu satsas femtio miljoner kronor på projektet ReCod som drivs av stiftelsen Baltic Waters 2030 i samarbete med Uppsala universitet.

Det fem år långa projektet ska bidra till att återställa den ekologiska balansen i havet och motverka algblomning samt igenväxt genom att miljontals millimeterstora torsklarver släpps ut i havet. Men om larverna överlever är det ingen som vet.

Men teorin, litteraturen säger att det borde fungera. Nu måste vi se att det fungerar i praktiken, säger driftledaren Johanna Fröjd till radion, ombord en båt utanför Gotland.

Det återstår endast ett fåtal platser i havet där syre- och salthalterna är på den nivå som krävs för att fisken ska lyckas reproducera. De försämrade förutsättningarna gör det svårt för ett redan överfiskat och försvagat bestånd att återhämta sig.

Genom att släppa ut fyra till sex dagar gamla torsklarver hoppas forskarna kunna ge fisken hjälp på traven, förbi det sårbara äggstadiet, och därmed öka antalet småtorskar i Östersjön.

Det här kan vara ett steg på vägen för att storskaligt kunna återutsätta torsk i Östersjön, men det krävs politiska beslut för att få ett fungerande fiske och förvaltning av fisken, säger Johanna Fröjd.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.