A-
A+

"Pliggen" lämnar landslaget – och SOK

Per 'Pliggen' Andersson. Arkivbild.
Per "Pliggen" Andersson. Arkivbild.
SkidorTT

Med mindre än två månader kvar till världscuppremiären gör skidlandslaget en rockad på den medicinska sidan.

Per "Pliggen" Andersson slutar som ansvarig läkare och ersätts av Jan Wall. Andersson lämnar också sitt uppdrag för SOK.

Annons

Annons

Per "Pliggen" Andersson har i olika perioder arbetat med skidlandslaget i sex år, men säger han att han nu vill rikta fokus på sin egen klinik och sin familj.

Jag har funderat de senaste månaderna kring det här, då det dök upp en möjlighet att utveckla den klinik jag jobbar på. Det stod klart att det skulle vara omöjligt att förena jobben. Samtidigt vill jag kunna ge mer av min tid till familjen, säger han till TT.

Andersson är bara en i raden av nyckelpersoner i skidlandslaget som slutat de senaste åren.

Miss med Svahn

I förra månaden tog han på sig ansvaret för att sprintstjärnan Linn Svahns svårrehabiliterade axelskada inte skötts bättre. Hon opererades först i början av september för den skada hon ådrog sig vid ett fall i Ulricehamn sju månader tidigare. Nu är OS-starten i fara för henne. Svahns skada har dock ingenting med Anderssons val att sluta att göra, säger han.

Per Andersson har också varit anställd av Sveriges olympiska kommitté, SOK, ett uppdrag han också lämnar, uppger han för TT.

Jag kommer att avsluta det uppdraget också. Elitidrotten har varit en stor del av mitt liv under många många år, det blir spännande att prova nya utmaningar, det är något helt nytt för mig, säger han.
Nu ska jag försöka få ut den kunskapen som man fått genom att jobba inom elitidrotten, till allmänheten. Så att flera kan komma tillbaka från skador. Jag vill ge fler personer samma möjlighet som elitidrottare att komma tillbaka.

Annons

Annons

"Oväntat"

Anderssons ersättare, Jan Wall, har de senaste åren jobbat med landslagsgruppen under de bästa, Team Svenska spel, och juniorlandslaget.

"Frågan kom lite oväntat men livet är fullt av överraskningar och vändningar, det känns ärofyllt och ska bli väldigt spännande. Jag ser fram emot alla vinterns tävlingar och säsongens höjdpunkt, OS i Peking", säger Jan Wall i ett pressmeddelande.

"Vi är glada över att få utöka Jan Walls ansvar. Han har under året gjort ett strålande jobb som läkare för Team Svenska spel och känner till vår verksamhet och våra aktiva. Vi får en mycket engagerad läkare med specifika kunskaper kring ämnen som vi ständigt jobbar med inom landslagen", säger landslagschefen Anders Byström.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.