-
+

Poetisk hemkänsla tack vare pandemin

'Det finns en känsla av alienation i en stad som hela tiden försöker vara ny och modern' resonerar Erik Jonsson, koordinator på Littfest i Umeå. I år tar man hjälp av poeter för att skapa nya referenspunkter till olika platser i staden. Arkivbild.
"Det finns en känsla av alienation i en stad som hela tiden försöker vara ny och modern" resonerar Erik Jonsson, koordinator på Littfest i Umeå. I år tar man hjälp av poeter för att skapa nya referenspunkter till olika platser i staden. Arkivbild.
KulturTT

Poesivandringar under bar himmel och konstutställningar i skyltfönster. När covid-19 tvingar kulturens arrangörer att uppfinna smittsäkra scener och utställningsrum finns fler vägar att gå än de digitala.

Annons

Annons

'We knit for peace' visas i sex skyltfönster i Borås. Pressbild.
"We knit for peace" visas i sex skyltfönster i Borås. Pressbild.

Fjolårets festival ställdes in med 24 timmars varsel. I år har arrangörerna jobbat hårt för att kunna genomföra Littfest mellan den 18 och 20 mars i Umeå, trots pågående pandemi och om möjligt utan att ge avkall på det som har varit festivalens hjärta. Tidigare har festivalbesökarna köat för att ta del av festivalfredagens årliga poesiläsningar på Bildmuseet.

De har varit ett stående inslag och de har varit kopiöst populära. När författare kommer upp till Umeå för första gången har de blivit alldeles chockade över att poesiläsningarna är så populära att man inte kommer in, säger Erik Jonsson, en av Littfests tre koordinatorer.

"Kall och sluten"

Med hjälp av stadsvandringar med poeter som Nils Louis Fredriksson, Juvva Pittjá, Andra Anna, Faiza Issa och Sofia Jannok hoppas man nu kunna skapa en ny hemkänsla i en stad som annars kan kännas "kall och sluten", skriver Littfest på hemsidan.

I bakhuvudet hade arrangörerna även sin frustration över böckernas korta livslängd och över att även Littfest blivit en del av "dagssländetänkandet", trots att man inte alls ville det, berättar Erik Jonsson. Hur skulle man kunna spjärna emot? Parallellt med det ville man också hjälpa publiken att hitta nya kopplingar till staden Umeå.

När vi gick runt tänkte vi att vi vet ganska mycket om hur de här platserna är kopplade till äldre litteratur, men hur skapas de på nytt? Det finns en känsla av alienation i en stad som ständigt ska försöka vara ny och modern. Man behöver nya referenspunkter.

Annons

Annons

Äldreboende

Varje poesivandring rymmer fyra stopp för en pandemianpassad poesipublik. Poeterna har själva valt var i Umeå de ska läsa sina dikter, som "rör sig i något slags universum som anknyter till respektive plats", förklarar Erik Jonsson. Någon är nyinflyttad, men samtliga poeter har koppling till staden och Erik Vernersson, som har skrivit diktsamlingen "Kroppsspråk, döda", har valt att läsa utanför Hemgårdens äldreboende.

Många läser förstås vid Umeälven, men även vid Scharinska villan, ett för många generationer klassiskt uteställe, säger Erik Jonsson.

För konsten är det kanske inte lika lätt att flytta utomhus vintertid. I Stockholm visar galleriet Candyland just nu konstnären Natalie Sutinens videoverk genom gallerifönstren och för åskådare ute på gatan. Helgtid kan de besökare som vill också gå in i galleriet.

Slippa ställa in

I Borås har det nu stängda Textilmuseet flyttat utställningen "We knit for peace" till sex skyltfönster i stadskärnan för att slippa skjuta upp eller ställa in. Utställningen är ett samarbete med Cirkus Cirkör, Borås Stadsteater och Hemslöjdskonsulenterna, som tillsammans med museet uppmanade allmänheten att skicka de bidrag som nu ställs ut.

"Vi bedömde att det viktigaste inte är att utställningen visas inne på Textilmuseet, utan att genomföra vårt uppdrag att berika Boråsarnas och alla besökares liv med kultur", skriver museichefen Ulrika Kullenberg i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss