A-
A+

Pojke dog - Falu kommun brast i ansvar

Den femårige pojken som försvunnit från det HVB-hem där han var placerade hittades död i en närliggande å. Arkivbild.
Den femårige pojken som försvunnit från det HVB-hem där han var placerade hittades död i en närliggande å. Arkivbild.
OlyckorTT

Ivo konstaterar att Falu kommun brustit i sitt ansvar för den femårige pojke som hittades död efter att ha försvunnit från ett HVB-hem i Hagfors i somras.

Annons

Annons

Det var i juni som den femåriga pojken lyckades rymma från hemmet och hittades död i en närbelägen å efter några timmar.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skriver i sitt beslut bland annat att Falu kommuns socialnämnd placerade pojken på ett boende med påtalade brister i säkerheten, trots god kännedom om hans omfattande behov.

Nämnden har också under den tid pojken var placerad på hemmet fått kännedom om brister i säkerheten utan att agera.

Ivo skriver i ett pressmeddelande att det av socialnämndens journalanteckningar framgår att en av pojkens vårdnadshavare uttryckt oro till nämnden om säkerheten på på HVB-hemmet. Barnet hade behov av flera vuxna kring sig och en skyddad gård för utevistelse.

Den ene vårdnadshavaren hade inte heller, med hänvisning till den bristande säkerheten, gett slutgiltigt samtycke till placeringen.

"Det här är en mycket tragisk händelse som inte får ske igen. Kommunen har det yttersta ansvaret för barn som placeras i vård utanför hemmet och det är därför deras ansvar att se till att barn får en god, säker och trygg vård. I det här fallet har Ivo konstaterat att socialnämnden brustit i sitt ansvar", säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, enligt ett pressmeddelande.

Falu kommuns socialnämnd har nu fram till den 12 januari nästa år på sig att redovisa sin inställning till de brister som Ivo konstaterat och även redovisa vilka åtgärder som vidtagits eller planeras för att komma till rätta med bristerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.