A-
A+

Polarkonst och naket i höstens utställningar

'Rysk is (Flaket)' av Lars Lerin är ett av verken på utställningen 'Expedition konst'. Pressbild.
"Rysk is (Flaket)" av Lars Lerin är ett av verken på utställningen "Expedition konst". Pressbild.
KonstTT

Efter pandemins prövningar kan museerna nu äntligen bjuda in publik till nya utställningar. Utbudet är tunnare än vanligt – men i höst kan man ändå uppleva allt från litauisk performance-opera till polarkonst och sydafrikanska hbtq-fotografier.

Annons

Annons

'Remembering mother' är en av fotografierna från utställningen 'Nude' på Fotografiska. Pressbild.
"Remembering mother" är en av fotografierna från utställningen "Nude" på Fotografiska. Pressbild.
Zanele Muholi vänder kameran mot sig själv när hon utforskar den svarta kroppens plats i historien. Pressbild.
Zanele Muholi vänder kameran mot sig själv när hon utforskar den svarta kroppens plats i historien. Pressbild.

"Nude", Fotografiska i Stockholm

3 september–28 november

Över 200 fotografier, filmer och installationer hyllar människokroppen ur ett kvinnligt perspektiv i höstens stora utställning på Fotografiska. Syftet är att undergräva den traditionella, dominerande manliga blicken och att undersöka kroppens betydelse bredare, ur ett globalt och kvinnligt perspektiv. Ett trettiotal konstnärer från olika länder medverkar.

.

"Liselotte Watkins Italien", Millesgården i Stockholm

4 september–21 november

Liselotte Watkins skildrar ofta vardagsliv i Rom. Nu har hon under pandemiåret i det stängda Italien tecknat kvinnor och hur de uppehåller sig i och runt sina hem. Det blir tavlor med blinkningar till konsthistorien men också målad keramik med föremål som har hittats på loppisar.

.

"Party for Öyvind", Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm

9 september–23 januari 2022

Tioårsjubilerande Sven-Harrys konstmuseum lyfter i höst fram den innovative konstnären Öyvind Fahlström. Titeln anspelar på det inbjudningsbrev som skickades ut inför Fahlströms födelsedag och första soloutställning i New York, 1967. Flera hundra vänner kom på kalaset, varav många medverkar i utställningen – som också speglar den stora krets som inspirerades av Öyvind Fahlström.

.

"Ett eget rum – konstnärsrollen under det sena 1800-talet", Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm

11 september–23 januari 2022

Kvinnliga konstnärer tvingades erövra konstnärsrollen på ett annat sätt än sina manliga kollegor under 1800-talet. Den här utställningen fokuserar på konstnärer som Julia Beck, Hanna Hirsch-Pauli, Bertha Wegmann och Helene Schjerfbeck, och visar hur de tog plats med nydanande tavlor och skildrade sin nyvunna position i bland annat självporträtt och vänporträtt.

Eileen Agar, Mjellby konstmuseum i Mjällby, Halmstad

25 september–9 januari

Mjellby konstmuseum fortsätter att satsa på den internationella surrealistscenen, nu med den brittisk-argentinska avantgardekonstnären Eileen Agar – en av få kvinnor som ställde ut på den internationella surrealistutställningen i London 1936. Agar blandar humor och samhällskritik i sitt konstnärskap, som går i surrealismen och kubismens tecken.

.

"Den stora missuppfattningen", Carl Johan De Geer, Thielska galleriet i Stockholm

16 oktober–6 mars 2022

Vid debuten på 1960-talet ville han förändra hela världen med sina expressiva, stormönstrade tryck. I efterhand har Carl Johan De Geer kallat idén att kunna skapa en bättre värld med hjälp av mönster, starka färger och musik för "en missuppfattning". Här visas hans textila arbeten, och i filmer berättar De Geer själv om sina verk.

.

"Expedition konst", Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm

30 oktober–20 mars 2022

Nio samtida konstnärer har inspirerats av forskningsexpeditioner till Arktis och Antarktis, i samarbete med Polarforskningssekretariatets konstprogram. Lars Lerin, Dascha Esselius och Bigert & Bergström är några av dem som här belyser frågor i skärningspunkten mellan konst och vetenskap. Det blir måleri, grafik, skulpturala objekt och ljusinstallationer – som visas både inomhus och i parken.

.

"Migration – föremålens färdvägar", Röhsska museet i Göteborg

23 oktober–28 augusti 2022

Allt från koptiska gravfynd, samiska renhornsskedar och antika grekiska vaser visas när Röhsska fokuserar på föremålens resor över världen. Varför dyker snarlika mönster upp i skilda kulturer och tidsepoker – det är en fråga de ställer. Här analyseras utbyte snarare än ursprung, när 200 olika föremål möts.

.

"Sun & sea", Malmö konsthall i Malmö

2–11 november

Denna kritikerrosade litauiska opera-performance skulle ha visats redan våren 2020, men sköts upp på grund av pandemin. Utställningen har prisats med Guldlejonet som den bästa på Venedigbiennalen och nu är turen äntligen kommen till Sverige – via Malmö konsthall. Under en artificiell sol på en strand visas trötta kroppar på en trött planet. Den vanligtvis så lättjefulla miljön blir här spelplats för dystopiska teman inom hållbarhet och ekologi.

.

Zanele Muholi, Bildmuseet i Umeå

27 november–8 maj

Den uppmärksammade sydafrikanska fotografen och aktivisten Zanele Muholi skildrar svarta hbtq-personer i Sydafrika. Här visas flera av hennes projekt, bland annat fotografier på människor som har fallit offer för hatbrott. I serien "Brave beauties" hyllar Muholi transkvinnor som utmanar stereotyper och tabun. Hon utforskar också självporträttet som metod för förändring, när hon vänder kameran mot sig själv, med referenser till hur den svarta kroppen har avbildats genom historien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!