A-
A+

Polis om kongressattacken: Jag halkade i blod

Attacken mot USA:s kongress den 6 januari 2021. Bilden kommer från en polis kroppskamera som spelade in händelserna.
Attacken mot USA:s kongress den 6 januari 2021. Bilden kommer från en polis kroppskamera som spelade in händelserna.
USATT

Den direktsända utfrågningen i USA:s kongress om stormningen av Kapitolium den 6 januari i fjol har inletts.

Det var ett blodbad. Det var kaos, beskriver polisen Caroline Edwards sin upplevelse av händelserna.

Annons

Annons

Ordföranden Bennie Thompson, Demokraterna och vice ordförande Liz Cheney, Republikanerna, anländer till de offentliga utfrågningarna på torsdagen.
Ordföranden Bennie Thompson, Demokraterna och vice ordförande Liz Cheney, Republikanerna, anländer till de offentliga utfrågningarna på torsdagen.
Ivanka Trumps vittnesmål spelades upp på storskärm.
Ivanka Trumps vittnesmål spelades upp på storskärm.
Polisen Caroline Edwards, som skadades under stormningen av Kapitolium, vittnade i kongressen på torsdagen
Polisen Caroline Edwards, som skadades under stormningen av Kapitolium, vittnade i kongressen på torsdagen

USA:s president Joe Biden varnade dagen efter direktsändningen av utfrågningen för att de krafter som låg bakom den dödliga kongressattacken fortfarande utgör ett hot mot den amerikanska demokratin.

Det är viktigt att det amerikanska folket förstår vad som verkligen hände, och att man förstår att samma krafter som ledde fram till den 6 januari, ännu verkar i dag, sade Biden på fredagen.

Under flera dagar ska nytt material från förberedelserna inför den 6 januari 2021 spelas upp offentligt. Utfrågningarna började på torsdagen då personer ur den tidigare presidenten Donald Trumps inre krets, liksom bland andra en dokumentärfilmare som följde den våldsamma extremistgruppen Proud Boys väg mot Kapitolium, vittnade.

Den kommitté i USA:s representanthus som utreder attacken mot Kapitolium förklarade under torsdagen att man kommit fram till att Donald Trump och hans påståenden om ett stulet val är kärnan till missnöjet som utvecklades till våldsamheterna.

President Trump kallade på pöbeln, samlade den och tände lågan till denna attack, sade republikanen Liz Cheney, kommitténs vice ordförande, i sitt inledningsanförande.

Demokratin hotad

Demokraten Bennie Thompson, som leder kommitténs arbete, sade att händelserna den 6 januari var kulmen på ett försök att störta regeringen, och att det inte var någon tillfällighet att det urartade i våld.

Vår demokrati är fortfarande i fara, sade Thompson.

Tidigare opublicerat videomaterial från attackdagen visades under torsdagens sittning och en dokumentärfilmare som infiltrerat den högerextrema gruppen Proud Boys berättade om vad han sett.

Jag dokumenterade hur folkmassan förvandlades från en demonstration till kravaller till uppror, sade filmaren Nick Quested.

Filmaren har efter den 6 januari lämnat över sina filmer till myndigheterna.

Annons

Annons

Ivanka Trump accepterade

Expresidentens dotter Ivanka Trump framträdde i ett förinspelat filmklipp. Hon säger där att hon aldrig ifrågasatt valresultatet:

Jag respekterar (den före detta) justitieministern (William) Barr, så jag accepterade vad han sade.

Ivanka Trumps uttalande går stick i stäv med vad expresidenten säger och har sagt.

Så sent som några timmar innan utfrågningen satte i gång skrev Donald Trump enligt AFP på sin egen sociala plattform Truth social: "Den 6 januari var inte bara en protest, det var en del av den största och bästa rörelsen i vår nations historia för att göra USA fantastiskt igen."

"Blod överallt"

En av poliserna som skadades vittnade på plats.

Det jag såg var som en krigsscen. Det var som något som jag hade sett i filmer. Jag trodde inte mina ögon, säger polisen Caroline Edwards och fortsätter:
Det var poliser på marken. De blödde, de kräktes. Jag såg vänner med blod i hela ansiktet. Jag halkade i folks blod. Jag fångade människor när de föll. Det var ett blodbad. Det var kaos.

Bennie Thompson sade efter utfrågningen till CNN att man under kommande dagar kommer att kunna visa Trumps koppling till händelserna.

Vi har ett antal vittnen som har kommit fram som folk inte har pratat med tidigare, som kommer att dokumentera mycket som pågick i Trumps krets medan allt detta ägde rum, säger han.

6 januari-utskottet bildades i representanthuset på Demokraternas initiativ sommaren 2021, sedan Trump-trogna republikaner i kongressen stoppat satsningen på en ambitiösare nationell kommission för att utreda frågan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.