A-
A+

Polischef om polismördarens dom: "Ett avslut"

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, vid en presskonferens efter dödsskjutningen i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.
Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, vid en presskonferens efter dödsskjutningen i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.
BrottTT

Den 17-åring som i somras sköt ihjäl polismannen Andreas Danman döms till åtta års fängelse.

För oss som organisation är det väldigt betydelsefullt och en del i läkeprocessen, säger polisområdeschef Erik Nord.

Annons

Annons

På fredagsförmiddagen kom domen mot 17-årige pojke som åtalats för polismordet i Göteborgsstadsdelen Biskopsgården den 30 juni i år.

Pojken döms av en enig tingsrätt till åtta års fängelse för mord på polismannen Andreas Danman och mordförsök på en person med koppling till en pågående gängkonflikt i området. Han ska även betala närmare en halv miljon kronor i skadestånd till Andreas Dalmans anhöriga.

Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, kallar beskedet en lättnad för hela organisationen.

Det känns jättebra att det blev en fällande dom. Jag förstår ju att det kan komma en fortsättning i en eventuell hovrättsförhandling, men det absolut viktigaste är att domstolen nu säger att det här brottet är uppklarat, säger han.

TT: Vad känner du idag som polis och kollega?

Jag har sagt det under hela hösten, att tänk om vi hade stått här och inte haft någon misstänkt. Vilket öppet sår den här händelsen hade varit då. Jag har träffat familjen och känt hur smärtsamt det här har varit för dem, jag kan bara föreställa mig hur det hade varit om man inte haft en gärningsman.
Det går ju inte över med det här, men för oss som organisation är det väldigt betydelsefullt och en del i läkeprocessen att vi har kommit till ett avslut och att brottet är uppklarat. Jag hoppas att det kan hjälpa familjen också.

Åklagaren yrkade i sin plädering på minst tio års fängelse för 17-åringen, som sedan tidigare är dömd för mordförsök efter att ha knivhuggit en annan tonåring i halsen ombord på en spårvagn. För det brottet dömdes han till ett års sluten ungdomsvård.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.