-
+

Polisen får gränsstöd av andra myndigheter

Polisen har bett militären om hjälp med bevakning av gränsen mot Norge.
Polisen har bett militären om hjälp med bevakning av gränsen mot Norge.
InrikesTT

Polisen får hjälp av militären med att bevaka gränsen mot Norge. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill att försvaret sköter alla kontroller av coronatester vid gränsen.

Annons

Annons

Enligt rikspolischefen Anders Thornberg ska Försvarsmakten och flera andra myndigheter stötta polisen i samband med gränskontrollerna.

Försvarsmakten bekräftar att den ska hjälpa till med övervakning, dokumentation och rapportering, men polisen fortsätter att ansvara för gränskontrollerna.

Anledningen till gränsstängningen är smittspridningen som sker i bland annat Norge.

Vi kan bekräfta att vi har skickat hemställan till flera myndigheter om stöd och samverkan. Innehållet kommer vi att kommunicera när vi fått besked från respektive myndighet, säger Stefan Marcopoulos vid polisens pressjour till SvD.

Åtta vägar

Från och med lördag skärps inresereglerna till Sverige. Alla utländska medborgare som vill in i landet måste uppvisa ett negativt test för covid-19.

Enligt polisen ska försvaret främst stötta upp vid åtta vägar i Värmland och Dalarna, men det kan utökas om trafikflödet förändras.

"Om förutsättningar finns stödjer Försvarsmakten samhället med tillgängliga resurser, samtidigt som vi löser våra ordinarie uppgifter. Vi har förmågan, gripbara förband och dessutom personal med lokalkännedom", säger Magnus Lüning, operationsledare vid Försvarsmakten, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Hemvärnet och soldater

Uppgiften kommer att lösas av personal ur hemvärnet samt anställda soldater från regementena Ing 2, P4, P7 och Lv6.

Jimmie Åkesson kopplar gränskontrollerna till "regeringens oförmåga" att krossa den organiserade brottsligheten.

”Låt försvarsmakten hantera hela kontrollverksamheten av coronatester vid gränsen så att polisen kan skydda medborgaren från kriminalitet och våld", säger han i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss