A-
A+

Polisen har fått tips om krigsbrott i Ukraina

Patricia Rakic Arle, chef över gruppen för utredning av krigsbrott vid Polismyndigheten. Arkivbild.
Patricia Rakic Arle, chef över gruppen för utredning av krigsbrott vid Polismyndigheten. Arkivbild.
UkrainakrigetTT

Polisen i Sverige har fått in uppgifter om krigsbrott från personer på flykt från Ukraina. Och i dagarna börjar jobbet med att förhöra personer som uppgett att de vill dela med sig av vad de har sett, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Sedan en dryg vecka står 15 utredare hos polisens krigsbrottsgrupp redo att ta emot ögonvittnens berättelser om vad som har skett i Ukraina. Och nu har uppgifter börjat komma in till polisen, som genom bland annat broschyrer på ukrainska och ryska till flyktingar vid svenska gränserna försöker få personer att kontakta svensk polis vid erfarenheter av misstänkta krigsbrott.

Vi har fått in vissa uppgifter och vi kommer väl inom kort att påbörja förhör, säger säger Patricia Rakic Arle, chef över gruppen för utredning av krigsbrott vid Polismyndigheten, till Ekot.

Vad det rör sig om vill hon inte gå in på, men hon säger att det handlar om att hålla förhör med många personer av vilka en del kan vara brottsoffer och målsägare som har gjort olika iakttagelser.

Svenska åklagare inledde redan för några veckor sedan en förundersökning om grov krigsförbrytelse.

Det är en så kallad strukturell förundersökning, utan någon utpekad misstänkt, som startats för att så snabbt som möjligt kunna samla in bevisning som kan finnas i Sverige och som i framtiden kan komma att användas i rättsprocesser här eller i en annan stats domstol, eller i en internationell domstol som exempelvis Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.