A-
A+

Polisen jagar misstänkt – inget gripande än

Polisen spärrade av området vid vårdcentralen på Vegagatan i området Olivedal i Göteborg på torsdagseftermiddagen.
Polisen spärrade av området vid vårdcentralen på Vegagatan i området Olivedal i Göteborg på torsdagseftermiddagen.
BrottTT

En man har anhållits i sin frånvaro efter tisdagens explosion i ett bostadshus i Göteborg. Polisinsatser och husrannsakningar har gjorts i Göteborg, men på torsdagskvällen var den misstänkte ännu inte gripen.

Annons

Annons

Räddningstjänsten plockade ned boende från huset med hjälp av stegbil, efter den kraftiga rökutvecklingen vid tisdagens explosion på Övre Husargatan.
Räddningstjänsten plockade ned boende från huset med hjälp av stegbil, efter den kraftiga rökutvecklingen vid tisdagens explosion på Övre Husargatan.

Polisen fortsätter att söka efter den misstänkte mannen.

Vi söker efter gärningsmannen som är anhållen i sin frånvaro. Det arbetet fortsätter. Vi söker honom med de polisresurser vi har. Det innebär spaningsinsatser, husrannsakningar och kontroller av underrättelser, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler på kvällen.

Sent på eftermiddagen gjordes en husrannsakan i en lägenhet i Annedal i centrala Göteborg, där polisen hade indikationer på att mannen kunde befinna sig.

Husrannsakan avslutades en timme senare, utan att den misstänkte mannen hittades.

Vi kommer säkert att gå in på fler ställen, sade polisens presstalesperson Thomas Fuxborg vid en pressträff efteråt.

En polisinsats pågick också under eftermiddagen på Vegagatan i området Olivedal. Polisen fick ett larm om bombhot mot en vårdcentral och bad räddningstjänst och ambulans att bistå vid insatsen. Platsen spärrades av och vårdcentralen utrymdes.

Inget farligt föremål hittades och avspärrningarna hävdes senare.

Man kan inte i nuläget säga att det finns en koppling till explosionen. Men allt eftersom utredningen fortlöper kan det ändras, säger Hans-Jörgen Ostler.

Ingen gängkoppling

Polisen bekräftade tidigare vid en pressträff att en man är på sannolika skäl misstänkt för grov allmänfarlig ödeläggelse efter explosionen i ett bostadshus i Annedal i tisdags.

Mot bakgrund av det som är känt i utredningen kan vi säga att det finns ingen koppling till gängkriminalitet, säger regionpolischef Klas Johansson.

Den tekniska undersökningen har fördröjts på grund av omständigheterna på platsen, berättar han vidare.

Det har varit för varmt, syrefattigt och svårt att röra sig i miljön, vilket har gjort att de tekniska undersökningarna inte riktigt kommit i gång, säger Klas Johansson.

Annons

Annons

Oklart vad som skett

Den tekniska undersökningen har först i dag kommit i gång ordentligt och det är fortfarande oklart exakt hur explosionen gick till.

Polisen vill inte gå in på om den misstänkte mannen har några kopplingar till den aktuella bostadshuset.

Vi har en uppfattning om motiv, men det är inget vi vill kommentera. Vi ser ingen omedelbar fara för allmänheten, säger kommenderingschef Anders Börjesson.

Den misstänkte har varit i polisens fokus "en tid", enligt Börjesson.

Anders Börjesson säger att det är ett "ganska offensivt och hastigt utredningsarbete" som lett polisen mot den aktuella personen.

Jag kan inte säga mer än att insamling av material, förhör med boende och genomgång av videoupptagningar har gett oss ett material som lett oss fram till det här tillsammans med åklagaren.

Snabbt gripande "jätteviktigt"

Regionpolischef Klas Johansson vill inte gå in på hur sökandet efter den misstänkte fortgår, eller vad man bygger misstankarna på. Men jakten på en gärningsman satte i gång direkt efter explosionen, parallellt med allt arbete som utfördes på själva brottsplatsen.

Det känns bra på ett sätt att vi har kunnat komma så här långt och lägga fram material för åklagaren som kunnat ta ställning till att den här personen ska anhållas på sannolika skäl, säger Klas Johansson.
Det är naturligtvis jätteviktigt att vi får tag i den här personen så snabbt som möjligt, tillägger han.

Söker intensivt

Även kammaråklagare Maria Thorell är förtegen kring detaljer.

Det är ett väldigt känsligt utredningsläge, säger hon till TT.
Polisen söker intensivt efter den här mannen. Det är av högsta prioritet att försöka få in honom. Det är inte heller klart med den tekniska undersökningen, och den är också prioriterad.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.