A-
A+

Polisen kritiserar pressträff om Mats Löfving

Vid en presskonferens slog polisens internutredare fast att rikspolisen borde överväga att sparka Mats Löfving. Arkivbild
Vid en presskonferens slog polisens internutredare fast att rikspolisen borde överväga att sparka Mats Löfving. Arkivbild
BrottTT

Polisens särskilda utredare slog vid en presskonferens fast att rikspolischefen borde överväga att sparka regionpolischef Mats Löfving. Timmarna senare hittades Löfving död.

Polisen slår nu fast att den offentliga kritiken "avviker" från det normala, skriver Expressen.

Annons

Den tidigare regionpolischefen i Stockholm hittades död i sitt hem på kvällen den 22 februari.

Runar Viksten, som av rikspolischefen satts att granska polismyndighetens hantering av turerna kring Mats Löfving och underrättelsechefen Linda Staaf, hade tidigare samma dag presenterat sina slutsatser.

Vid en presskonferens slog han fast att Löfving varit jävig i flera beslut rörande Linda Staaf, med vilken han påståtts ha haft en relation. Viksten föreslog att rikspolischefen skulle "överväga att skilja Mats Löfving från sin tjänst".

"Ofördelaktiga omdömen"

Drygt tre månader efter Löfvings död är polisen nu klar med den utredning som initierades efter att dödsfallet anmäldes till Arbetsmiljöverket. Rapporten skickades in till myndigheten på fredagen.

I rapporten står enligt Expressen att ”genom utredarens rapport blev ofördelaktiga omdömen rörande Mats Löfvings egenskaper som chef exponerade”.

Utredarna konstaterar att det offentliga sätt som kritik och integritetskänsliga uppgifter presenterades på "avviker" från hur polisen vanligtvis hanterar personalärenden.

I utredningen står också att Mats Löfving informerades om innehållet i rapporten ett par dagar före pressträffen för att vara förberedd, och att chefer dagen innan pressträffen samtalade med honom för att "ta hand om eventuell oro".

Vidare noteras att arbetsmiljön efter Mats Löfvings död präglades av "känslor som förstämning, ilska, sorg, frustration, skuld och skam".

"Det forum jag hade"

Runar Viksten säger till TV4 Nyheterna att han anser att hans personliga agerande överensstämmer med det uppdrag han fått av Polismyndigheten.

Det var mitt uppdrag, jag skulle presentera utredningen. Det gjorde jag i den här formen och det var självklart med tanke på det mediala trycket som var, säger han.
Det var det forum jag hade att tillgå. Redan tidigt i utredningen så frågade många när presskonferens skulle hållas.

Mats Löfvings närmaste chef Mattias Wahlstedt, biträdande avdelningschef på rättsavdelningen vid polismyndigheten, gjorde efter dödsfallet en anmälan till Arbetsmiljöverket. Myndigheten ska nu granska polisens utredning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.