A-
A+

Polisen letade efter knark – hittade bomb

Polisen gjorde husrannsakan hos en 53-årig Malmöbo på jakt efter narkotika. Då hittade de även en rörbomb i en glasburk.
Polisen gjorde husrannsakan hos en 53-årig Malmöbo på jakt efter narkotika. Då hittade de även en rörbomb i en glasburk.
BrottTT

Polisen gjorde husrannsakan hos en 53-årig Malmöbo på jakt efter narkotika. Men de hittade också en bomb och andra explosiva varor. Nu åtalas mannen.

Annons

Annons

Den stubinförsedda rörbomben innehöll 100 gram svartkrut och förvarades på köksbänken i en glasburk som innehållit grönsakssoppa. Dessutom fanns det i sovrummet en väska fylld med olika kemikalier som kunde användas till att framställa sprängmedel.

Enligt polisens forensiker är det svårt att uppskatta sprängverkan av det som hittades, då det är många faktorer som påverkar.

Om svartkrut innesluts i en behållare och exploderar är det risk för amputationsskador, brännskador, hörselskador samt splitterskador.

Forensikerna hänvisar i förundersökningen till Försvarsmaktens handbok för ammunitions- och minröjning som anger riskområdet för splitter till 50–150 meter för laddningar som innehåller 8–80 gram krut.

Den åtalade hävdar i förhör att han hittade en svart resväska på en kyrkogård som han tog med av nyfikenhet och med förhoppningen att det skulle finnas knark i den, men att han sedan glömde bort den.

Han uppger att han aldrig packat ur väskan utan har låtit den stå orörd. Att rörbomben hamnat på hans köksbänk tycker han är märkligt. Han trodde att rörbomben var en fyrverkeripjäs och hävdar att han inte vet någonting om bombtillverkning. Han erkänner narkotikabrott men nekar till att han hanterat explosiva varor.

Polisen har dock hittat dna-spår från 53-åringen på både rörbomben och tändmedel. Han åtalas nu för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, samt ringa narkotikabrott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.