A-
A+

Polisen vill ha kameror som ser åt alla håll

Polisen vill ha avancerad teknik i sina nya bilar för att effektivare bekämpa brott. Arkivbild.
Polisen vill ha avancerad teknik i sina nya bilar för att effektivare bekämpa brott. Arkivbild.
SamhälleTT

Polisen vill utrusta nya polisbilar med teknik som gör dem till vassare redskap i brottsbekämpningen. Bland annat önskar man polisbilar med fem utåtriktade kameror som har 360 graders upptagningsområde.

Annons

Annons

Andra saker på önskelistan för den nya bilparken är en radarsensor för hastighetsmätning och en kamera med ljudupptagningsförmåga inne i bilen, framgår det av polisens inlägg till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY.

Enligt polisen kommer man ha stor nytta av den nya tekniken, samtidigt som den enskildes integritet måste skyddas.

"Vi förstår att det finns risker för målkonflikter mellan förmågan att effektivt förebygga och bekämpa brott å ena sidan och den personliga integriteten å andra sidan. I vår konsekvensbedömning presenterar vi därför en rad åtgärder som ska begränsa riskerna", säger Anders Hall, utvecklingschef vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, på polisens hemsida.

Polisens fordonspark kommer att bytas ut de närmaste åren för att ge plats åt nya polisbilar. I september inleddes en pilotstudie på tre orter där de nya bilarna redan används i polisens verksamhet. Även minibussar som utrustas med kameror och radar kommer att köpas in.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.