A-
A+

Polisen: Vittnen har sett hela förloppet

Polisens kriminaltekniker och utredare på olycksplatsen på E4 vid Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom när fordonet de färdades i krockade med en lastbil.
Polisens kriminaltekniker och utredare på olycksplatsen på E4 vid Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkom när fordonet de färdades i krockade med en lastbil.
OlyckorTT

Det finns vittnen som har sett hela händelseförloppet när konstnären Lars Vilks och två polismän omkom i kollisionen med en lastbil på E4 vid Markaryd.

Vi har pratat med en del vittnen som har bevittnat olyckan, säger Calle Persson, presstalesperson på polisen i region Syd.

Annons

Annons

Blommor vid ingången Lars Vilks träkonstverk Nimis i Kullabergs naturreservat.
Blommor vid ingången Lars Vilks träkonstverk Nimis i Kullabergs naturreservat.

Polisen vill inte gå in på detalj vad vittnen har berättat om olyckan, som inträffade på söndagseftermiddagen.

Det finns vissa som har sett delar av olyckan och vissa som säger sig ha sett hela förloppet, säger Calle Persson.

"Ett stort brak"

En som hörde olyckan var John Karlsson, som stod på en gård i närheten av olycksplatsen.

Det var ett stort brak, så jag tänker att det var en långtradare. Och därefter ett långt slirljud. Och sedan ”bom”. Och sedan är det över, sade John Karlsson till Göteborgs-Posten på måndagsförmiddagen.

Lars Vilks levde under hot sedan 2007, vilket medförde att han hade livvaktsskydd. Polisen bekräftade under måndagen att livvaktsbilen, som vägde omkring 4,5 ton, kommit över på fel sida av vägen och att den forcerade ett vajerräcke innan frontalkollisionen med lastbilen.

Däckrester ska ha hittats på vägen en bit före platsen för kollisionen och en av hypoteserna är att en däckexplosion har orsakat olyckan, men om så är fallet är för tidigt att säga.

Utredningen av det återstår fortfarande. Alla delar av fordonen har tagits i beslag och undersökning av dessa ska påbörjas. Det är inte gjort än, säger Calle Persson.

TT: Kan ni i nuläget avskriva att en yttre påverkan ska ha orsakat olyckan?

Det kan vi inte än. Det kommer vi inte kunna göra förrän utredningarna är klara, men det finns fortfarande ingenting som tyder på en yttre påverkan.

En följebil till livvaktsbilen låg en bit bakom, men personalen i den bilen ska inte ha sett olyckan eftersom de var för långt ifrån.

Men de kan ha uppgifter ändå som kan vara av intresse, säger Persson.

Annons

Annons

Vägen fortfarande avstängd

Polisen vill inte gå in på varför följebilen låg en bit bakom och om det är enligt gängse rutiner.

Det handlar om rutiner och arbetsmiljöer som de använder i sitt säkerhetsarbete och där vill inte gå in och berätta hur de arbetar, säger Calle Persson.

Vägen är fortsatt avstängd vid olycksplatsen. Prognosen är att den kan öppna för trafik vid 17-tiden.

Det sker fortsatt kriminalteknisk undersökning. Fordonen och delar av dem håller på att samlas ihop för beslag för vidare undersökning på annan plats, säger Calle Persson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.