A-
A+

Polisens infiltration blir fråga för hovrätten

De båda männen som dömdes för smugglingen av narkotika har överklagat sina domar till hovrätten. Arkivbild.
De båda männen som dömdes för smugglingen av narkotika har överklagat sina domar till hovrätten. Arkivbild.
BrottTT

Åklagaren vill se hårdare straff – men de båda männen vill frias.

Samtliga parter i målet om smugglingen av nära 400 kilo cannabis inom ramen för polisinfiltrationen i "Operation Costa" överklagar tingsrättens dom.

Annons

Annons

För snart en månad sedan dömdes två män, 40 och 58 år gamla, till fängelse i sju år och tio månader respektive sex år och tio månader, för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt Attunda tingsrätt var det klarlagt att männen varit inblandade i en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige som genomfördes i februari förra året.

Båda männen har nu överklagat domen till Svea hovrätt och vill frias för brott, framgår av handlingar till domstolen. Åklagaren å sin sida har överklagat då hon vill se högre straff för männen, minst åtta års fängelse för 58-åringen och tio år för 40-åringen.

En provokation?

Försvaret har hela tiden argumenterat för att polisen hade provocerat fram brotten. Smugglingen genomfördes nämligen i samråd med en infiltratör i en polisiär operation kallad Costa.

Försvaret har pekat på frågor kring förhållandena när polisens infiltratör tog kontakt med männen samt att infiltratören delvis deltagit i planeringen av brottet och tillhandahållit den lastbil som transporterat cannabisen till Sverige.

Annons

Annons

Hade tillstånd

Tingsrätten gav infiltrationen grönt ljus, men det var en felaktig bedömning enligt 40-åringens advokat, som också skriver i sin överklagan att det var fel av rätten att se smugglingsbrottet som fullbordat

"Lastbilen med narkotika passerade in i Sverige över gränsen med en tysk tulltjänsteman bakom ratten på uppdrag av svensk polis och transporten hade tillstånd av svenska myndigheter att föra in narkotikan i Sverige, därmed har någon fullbordad smuggling inte skett."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!