Poliser stulna – hittelön utlovas

Två bronsskulpturer som föreställer poliskonstaplar har stulits från det gamla polishuset i Malmö i samband med att det byggs om till bostäder.
Två bronsskulpturer som föreställer poliskonstaplar har stulits från det gamla polishuset i Malmö i samband med att det byggs om till bostäder.
BrottTT

Platsen var avspärrad och inhägnad – trots det är de två poliskonstaplarna i Malmö spårlöst försvunna. Nu utlovar Riksbyggen en hittelön på 10 000 kronor för tips som kan leda till att de stulna "poliserna" hittas i oskadat skick.

Annons

Annons

Det handlar inte om några riktiga polismän utan två bronsskulpturer som är cirka 30 centimeter höga, skriver Sydsvenskan . De båda skulpturerna har stått i porten till det gamla polishuset, som nu byggs om till bostäder av Riksbyggen.

Vi är verkligen ledsna över att de båda polisfigurerna blivit stulna. De är en viktig del av byggnadens historia och skapades av en av dåtidens stora skulptörer i Malmö, säger projektledare Emil Nilsson till tidningen.

Figurerna är skapta av skulptören Anders Olsson (1880–1955) och duon – som går under namnet "Väktaren" och "Poliskonstapeln" – har vakat över Davidhallstorg sedan huset byggdes 1934.

Stölden är polisanmäld, men ännu finns inget spår av de båda konstaplarna. Tanken var att de skulle sättas tillbaka på sina posteringar när huset står klart för inflyttning nästa år.

Den här stölden är en stor besvikelse, såklart. Vi ser inte att polisfigurerna kan tillföra någon annan samma glädje och historia som oss, säger Emil Nilsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons