A-
A+

Poliskritik efter insats vid minnesstund

Polisens insats i södra London under en minnesstund får kritik.
Polisens insats i södra London under en minnesstund får kritik.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

I flera brittiska städer har människor samlats för att hedra minnet av Sarah Everard, den 33-åriga kvinna som misstänks ha blivit mördad av en polisman.

I södra London bröt polisen upp en folksamling på flera hundra personer – men får hård kritik för insatsen.

Annons

Annons

Minnesstunden för Sarah Everard fungerade också som en manifestation.
Minnesstunden för Sarah Everard fungerade också som en manifestation.
Ett berg av blommor till minne av Sarah Everard har bildats i Clapham Common.
Ett berg av blommor till minne av Sarah Everard har bildats i Clapham Common.

En 48-årig polisman har begärts häktad, misstänkt för att ha kidnappat och mördat Sarah Everard, som försvann under en promenad i London.

Polismannen greps i tisdags i Kent i sydöstra England och har nu formellt anklagats för kidnappning och mord. Vid en inledande häktningsförhandling under lördagen närvarade den misstänkte mannen och bekräftade sitt namn och ålder för rätten. Hur 48-åringen ställer sig till anklagelserna väntas besked om först vid ytterligare förhandlingar på tisdag.

Mannen arbetar inom Londonpolisens särskilda diplomatskydd.

Hans primära roll var att patrullera uniformerad i diplomatiska lokaler, framför allt i en rad ambassader, säger polisen om kollegans yrkesroll.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien. Inte minst efter att Londonpolisen gick ut med en varning till kvinnor i området där Everard försvann att vara försiktiga och inte ta promenader på egen hand. Ilska och kritik har riktats mot polisen, då många menar att uttalanden i den stilen antyder att det är kvinnors ansvar att undvika att bli attackerade.

Hård kritik mot polisen

Planerade minnesmarscher har ställts in, men i flera städer har folk samlats i spontana minnesstunder ändå.

Den största samlingen var i parken Clapham Common i södra London, i närheten av där Everard försvann.

Trots att arrangörer på grund av coronarestriktioner ställde in en planerad minnesmarsch samlades uppemot 1 000 personer, mestadels kvinnor, för att hedra Sarah Everard. Många hade plakat med sig och delar av folksamlingen ropade även slagord mot polisen.

Londonpolisen bröt upp folksamlingen, men får nu bred och hård kritik för vad som anses vara en överdrivet våldsam insats.

"Några av klippen som cirkulerar på nätet från minnesstunden är upprörande. Jag har bett polisen om en rapport om vad som hände", skriver inrikesministern Priti Patel på Twitter.

Hon får medhåll av oppositionsledaren Keir Starmer, bland andra.

"Det var djupt upprörande scener som utspelade sig i Clapham i kväll", skriver Labour-ledaren.

Annons

Annons

Kate Middleton dök upp

En av dem som tidigare under kvällen dök upp i Clapham Common och lade ner blommor var Kate Middleton, hertiginnan av Cambridge, hustru till prins William.

En person i Middletons och prinsens stab på Kensington Palace förklarade enligt Sky News hertiginnan "ville visa sin aktning för familjen och för Sarah" och att hon ville minnas "hur det kändes att promenera på kvällen i London innan hon gifte sig".

Johnson tände ljus

Premiärminister Boris Johnson säger att han och hans fästmö Carrie Symonds ska tända ett ljus i Everards minne.

Jag kommer att göra allt jag kan för att göra våra gator säkra och se till så att kvinnor och flickor inte blir utsatta för trakasserier eller övergrepp, säger Johnson.

Sarah Everard promenerade hem från en vän vid 21-tiden den 3 mars, genom ett grönområde i London, när hon försvann. I fredags bekräftade polisen att kvarlevorna efter henne har hittats i ett skogsområde i Deal i Kent, cirka 130 kilometer därifrån.

Utredningen fortsätter och vi har hundratals poliser som jobbar dygnet runt med att kartlägga omständigheterna kring försvinnandet och mordet, sade biträdande polisbefäl Nick Ephgrave i fredags.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!