A-
A+

Polisman som dödade kvinna i Kapitolium frias

Den historiska stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC den 6 januari 2021. Arkivbild.
Den historiska stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC den 6 januari 2021. Arkivbild.
USATT-AFP

En utredning friar den polisman som sköt ihjäl en kvinna under stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC den 6 januari.

Annons

Annons

Den 35-åriga kvinnan försökte med dussintals andra anhängare till dåvarande presidenten Donald Trump bryta upp en dörr till representanthusets kammare.

Polismannen sköt genom dörrglaset och träffade kvinnan i halsen. Hans arbetsgivare, den federala polismyndigheten US Capitol Police, anser att skjutningen var laglig och korrekt under omständigheterna.

I ett uttalande säger Capitol Police att polismannen potentiellt räddade kongressledamöter och deras personal från en stor skara upprorsmakare med "allvarlig skada och möjlig död" som följd.

Trumpsupportrar har strävat efter att göra kvinnan till en martyr. Ex-presidenten har kallat händelsen för mord.

Sedan skjutningen har polismannen och hans familj tagit emot trovärdiga och detaljerade hot, enligt Capitol Police.

Trump uppmuntrade kort före stormningen sina anhängare att stoppa kongressen från att formellt bekräfta rivalen Joe Bidens seger i presidentvalet i november.

Nästan 600 personer hörsammade hans uppmaning . Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken mot Kapitolium. Över 500 personer har gripits för delaktighet vid stormningen. Hittills är endast ett fåtal fällda.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!