-
+

Polismans gevär användes vid dödsskjutning

Den 10 mars i fjol sköts en 25-årig man ihjäl på Holma torg i Malmö. Nu åtalas två män för mordet. Arkivbild.
Den 10 mars i fjol sköts en 25-årig man ihjäl på Holma torg i Malmö. Nu åtalas två män för mordet. Arkivbild.
BrottTT

Två män åtalas för att ha mördat en 25-årig man i Malmö i mars förra året.

Ett av mordvapnen – ett avsågat hagelgevär – ägs av en polisman, men han misstänks inte för inblandning i dödsskjutningen, rapporterar Kvällsposten.

Annons

Annons

Uppgiften om att det var en polisman som ägde hagelgeväret kom först långt efter mordet på Holma torg i Malmö den 10 mars i fjol, skriver tidningen.

Det finns ingenting som tyder på att polismannen har varit inblandad i att förse de kriminella i Malmö med vapen, utan utifrån hans synvinkel så är det olyckliga omständigheter som gör att det där vapnet hamnar där, säger Martin Tidén, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren, till TT.

Polismannens förklaring är att hans jaktvapen hade förväxlats med ett vapen som tillhör en bekant. Polismannens jaktvapen ska sedan ha försvunnit i samband med ett inbrott hos hans bekant. En utredning rörande misstänkt vapenbrott pågår, skriver polisen på sin hemsida.

Köpte geväret

Exakt hur hagelgeväret hamnat i händerna på den nu mordåtalade 21-åringen är oklart, men han har i polisförhör uppgett att han har köpt geväret och åtta patroner för 10 000 kronor i en källare i Rosengård, skriver Kvällsposten och Sydsvenskan.

Orsaken till mordet på 25-åringen tros vara en skuld på 2 000 kronor, som en av de tilltalade var skyldig personer i offrets närhet.

Den första som skjuter avlossar ett skott med en pistol och det träffar i bålen. Bara några sekunder efter avlossar den andra tilltalade ett avsågat hagelgevär, som träffar målsägande i huvudet, säger kammaråklagare Sofia Syrén till TT.

Enligt rättsläkaren avlossades de båda skotten från nära håll och 25-åringen avled omedelbart efter skottet i huvudet.

Männen, som är 21 och 20 år gamla, åtalas nu för mord, gemensamt och i samförstånd med varandra. De nekar till mord, men har medgett att de har varit på platsen. Enligt åtalet är det 21-åringen som har modifierat geväret sedan han på okänt vis kommit över det.

Annons

Annons

Flydde till Polen

20-åringen åtalas även för grovt olaga hot sedan han tidigare under morddagen avlossat ett skott mot en annan man, som var inblandad i konflikten.

Det menar jag är upptakten till vad som händer senare under dagen, säger Sofia Syrén.

21-åringen kunde polisen gripa i hans bostad senare under morddagen, men 20-åringen hann fly till Polen med båt. Två dagar efter mordet kunde han dock gripas när han skulle kliva ombord på ett plan till London, skriver Sydsvenskan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss