A-
A+

"Politiken har gjort muslimer en björntjänst"

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) bjöd in Sameh Egyptson till riksdagen för att låta honom berätta om sin omdebatterade avhandling om global politisk islam.
Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) bjöd in Sameh Egyptson till riksdagen för att låta honom berätta om sin omdebatterade avhandling om global politisk islam.
PolitikTT

Sameh Egyptson, nybliven teologie doktor, hade ett huvudbudskap på riksdagsseminariet om hans avhandling om global politisk islam:

Politikerna har gjort Sveriges muslimer en björntjänst genom att stötta extremister.

Annons

Annons

De har stött och gett makt åt en ultrakonservativ grupp att representera muslimer i Sverige, säger Egyptson efter seminariet som ordnades av Robert Hannah från Liberalerna.

Björntjänsten för muslimer i allmänhet och för samhället är att det ger en felaktig bild av muslimer och ger extrema grupper makt och bidrag till sin verksamhet av allmänna medel.

Ett 50-tal åhörare hade kommit, bland dem riksdagsledamöter från regeringspartierna och Sverigedemokraterna. Robert Hannah beklagar att ingen från oppositionen hade anmält sig.

Det är tråkigt i att ingen där vill lyssna till hans forskning, säger Hannah.

"Infiltrerat av islamister"

Egyptson fick sin avhandling ”Global politisk islam? Muslimska brödraskapet och Islamiska förbundet i Sverige” godkänd vid Lunds universitet för bara två veckor sedan. Han beskriver den som resultatet av 20 års arbete och bevisar, enligt honom själv, att svenska samhället är infiltrerat av islamister. Närmare bestämt av Muslimska brödraskapet – ett stort internationellt sunnimuslimskt nätverk med en idé om att islam, med sharialagar och kalifat, ska influera politiken.

Det svenska förbundet har även gjort sig till allmänt språkrör, startat skolor, ungdomsförbund och studieförbund och därigenom tagit emot svenska skattemedel, hävdar Egyptson.

Muslimska brödraskapet har enligt honom ett ideologiskt mål som strider mot den liberala demokratin.

Annons

Annons

Vill se hårdare krav

Robert Hannah tycker att Egyptson lyckas visa på kopplingar som inte går att förneka. Politikens svar på det hela måste bli att ställa hårdare och tydligare demokrativillkor för de som söker bidrag från det offentliga.

Det här ger tydligare fakta på bordet och gör det möjligt för myndigheterna att göra djupare granskningar och bättre bedömningar. Vi ska inte ge en enda skattekrona vare sig till radikala islamister, nazister eller våldsamma vänsterrörelser, säger Robert Hannah.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.