-
+

Politiker i vit protest mot sexistisk OS-chef

Yoshiro Mori, ordförande i Tokyos organisationskommitté. Arkivbild.
Yoshiro Mori, ordförande i Tokyos organisationskommitté. Arkivbild.
OlympisktTT

Kvinnliga japanska politiker klädde sig i vitt i parlamentet i protest mot OS-chefen Yoshiro Moris sexistiska uttalande.

Annons

Annons

Enligt Kyodo News bar de kvinnliga parlamentarikerna på onsdagen vitt med vita rosor fastnålade på bröstet som en hyllning till den amerikanska suffragettrörelsen i början av 1900-talet. Även manliga politiker bar vita rosor som stöd för protesten.

Det var i förra veckan som den 83-årige Mori, ordförande i Tokyos organisationskommitté, under ett möte sade att han tyckte att kvinnor i styrelsen för Tokyo-OS pratade för mycket på mötena och ville att deras taltid skulle begränsas.

Mori har bett om ursäkt men kritik och krav på hans avgång fortsätter att komma. På onsdagen var det Toyota, storsponsor till Internationella olympiska kommittén (IOK) samt den paralympiska rörelsen, som i ett uttalande uttryckte besvikelse över Moris kommentarer.

"De står i motsats till de värderingar som Toyota respekterar och stödjer", säger Toyota-ordföranden Akio Toyoda i uttalandet.

Han säger att företaget blev olympisk partner för att man delar den olympiska rörelsens värderingar om fred och social inkludering utan diskriminering genom idrott.

På fredag ska styrelsen för Tokyo-OS diskutera hur man ska svara på omvärldens kritik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss