A-
A+

Politiker jämförde vaccinkrav med Förintelsen

Thierry Baudet, partiledare för det högerextrema partiet Forum för demokrati. Arkivbild.
Thierry Baudet, partiledare för det högerextrema partiet Forum för demokrati. Arkivbild.
NederländernaTT-AFP-AP

En nederländsk partiledare har beordrats av domstol att ta bort inlägg på sociala medier, där han jämförde vaccinkrav med utrotningen av judar under Förintelsen.

Annons

Annons

Thierry Baudet, som är partiledare för populistiska Forum för demokrati och sitter i parlamentet, har beordrats att radera fyra inlägg på Twitter där han likställde coronarestriktioner med utrotningen av miljoner judar under andra världskriget.

Rättsprocessen som föranledde domslutet initierades av fyra Förintelseöverlevare och två organisationer som arbetar mot antisemitism.

Baudet hade bland annat skrivit att "ovaccinerade är de nya judarna" och att de som inte reagerar på exkluderingen av ovaccinerade är "de nya nazisterna". Han lade även upp en bild på en nederländsk pojke som inte släpptes in på ett högtidsfirande bredvid en bild på en pojke i ett judiskt getto i Polen på väg att deporteras under andra världskriget.

Enligt domaren är Baudets påståenden faktamässigt fel och utnyttjar det mänskliga lidande som skedde under Förintelsen och minnet av de som dödades.

Baudet har därför förbjudits från att använda bilder från Förintelsen under framtida debatter om coronarestriktioner.

"Rätten till yttrandefrihet är inte obegränsad", påpekade domaren enligt den nederländska nyhetsbyrån ANP.

Baudet har gjort sig känd för att vara mot coronavaccinering och andra hälsorelaterade samhällsåtgärder. Hans parti innehar fem av totalt 150 platser i parlamentet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.