Politiker: Lägg Förintelsemuseet i Stockholm

Ljuständning på Raoul Wallenbergs torg på Förintelsens minnesdag. Arkivbild.
Ljuständning på Raoul Wallenbergs torg på Förintelsens minnesdag. Arkivbild.
KulturTT

Den grönblå majoriteten i Stockholm anser att det planerade svenska Förintelsemuseet borde placeras i huvudstaden.

Annons

Annons

I ett brev till kulturminister Amanda Lind (MP) argumenterar kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C) tillsammans med de styrande partiernas gruppledare för saken.

De hävdar bland annat att ett museum i Stockholm skulle kunna dra nytta av alla andra institutioner som finns i Stockholm, och bättre kunna locka besökare från hela landet.

Stockholm har en stor kompetens på kultur- och museiområdet och kan ge en klusterbildning där flera enheter kan jobba tillsammans, säger Jonas Naddebo till TT.

Man framhåller också att Stockholm har flera lämpliga lokaler, och att liknande museer utomlands i regel finns i huvudstäder.

Museets placering är central för att kunna nå ut med kunskapen så brett som möjligt, säger Jan Jönsson, gruppledare för Liberalerna i Stockholm.

Sedan förslaget om att inrätta ett svenskt Förintelsemuseum tagit form på uppdrag av regeringen har en politisk dragkamp om placeringen uppstått mellan Stockholm och Malmö. Även Länsmuseerna har gett sig in i debatten och har lagt fram ett förslag om att inrätta 24 regionala museer om Förintelsen runt om i landet.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons