-
+

Politikers död tyder på pandemimörkande

Tanzanias president John Magufuli. Arkivbild.
Tanzanias president John Magufuli. Arkivbild.
CoronavirusetTT-Reuters

Annons

Annons

Tanzanias regim påstår att det inte finns någon lokal spridning av coronaviruset. President John Magufuli röner internationell uppmärksamhet för sin skeptiska inställning att bekämpa covid-19, och för sin misstro mot vaccin.

Men en känd politikers död har plötsligt väckt en debatt om regimens officiella hållning.

Vicepresident Seif Sharif Hamad på den semiautonoma ön Zanzibar avled på onsdagen. Officiellt uppgavs ingen dödsorsak, men oppositionella källor hävdade att Hamad dött av coronarelaterad sjukdom.

Oppositionsledaren Zitto Kabwe skrev på sociala medier: "Ett stort antal dödsfall beror på regeringen". Han fortsatte med att anklaga regimen för att förneka spridningen av coronavirus i Tanzania, vilket innebär att befolkningen inte gör tillräckligt för att skydda sig och andra.

Tanzanias regering slutade att rapportera statistik om smittade och bekräftade dödsfall kopplade till covid-19 i maj i fjol. Då hade landet 509 smittade och 21 konstaterade dödsfall.

Regimens talesperson Hassan Abbasi säger att Tanzania inte är helt fritt från coronavirus, men att man lyckats "kontrollera" smittan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss