A-
A+

Politiskt vakuum med presidenten på sjukhus

Milos Zeman (med hängande huvud till höger) på väg in på sjukhuset UVN i söndags.
Milos Zeman (med hängande huvud till höger) på väg in på sjukhuset UVN i söndags.
TjeckienTT

Det politiska läget är högst oklart i Tjeckien, där president Milos Zeman intensivvårdas på sjukhus. Det är statschefen som ska utse näste regeringsbildare efter helgens val.

Annons

Annons

77-årige Zeman är omtalat förtjust i stora mängder av såväl tobak som alkohol, och lider enligt tjeckiska medier av skrumplever. Det har rests frågetecken kring om han var vid medvetande när han fördes till militärsjukhuset UVN i Prag i söndags.

Officiellt har det bara bekräftats att han vårdas för "kroniska tillstånd". Och en taleskvinna för UVN sade till medier på måndagen att Zemans tillstånd stabiliserats, utan att lämna fler detaljer.

Han lades in dagen efter valet, där premiärminister Andrej Babis parti gjort ett oväntat svagt resultat. Zeman är politiskt allierad till populisten Babis, och signalerade att han kanske ändå ville ge sin förtrogne första tjing på att bilda regering. Enligt medieuppgifter vägrade Zeman i söndags att låta sig föras till sjukhus innan han träffat Babis. Ett kort möte hölls också vid Pragborgen, det berömda slottsområde där presidenten bor, men några eventuella resultat därifrån har inte offentliggjorts.

Det är inte första gången Zeman läggs in för dylika besvär, och det spekuleras i att han kan vara utslagen i veckor.

Om presidenten inte är beslutsför ska parlamentets båda kamrar rösta igenom att premiärministern och de två talmännen tar över hans uppgifter, rapporterar BBC:s Pragkorrespondent Rob Cameron. Att utse regeringsbildare faller på underhusets talman – som ännu inte är klar. Parlamentet har 30 dagar på sig efter valet att sammanträda för att utse bland annat talmän.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.