A-
A+

Polsk domstol avvisar EU-lagstiftning

Polens författningsdomstol. Arkivbild
Polens författningsdomstol. Arkivbild
PolenTT-AFP

Polens författningsdomstol slår fast att polsk lag går före EU-lagstiftning. Beslutet kan få stora konsekvenser för relationerna mellan Bryssel och Warszawa.

Annons

Annons

Utslaget kommer efter att EU-domstolen utfärdat ett tillfälligt beslut om att Polen omedelbart ska ställa in aktiviteterna i den "disciplinära nämnd" som inrättats i Polens högsta domstol. Nämndens uppgift är att övervaka ledamöterna i högsta domstolen och har befogenhet att upphäva deras immunitet, sänka deras löner och dra dem inför rätta.

Domaren Stanislaw Piotrowicz i författningsdomstolen säger att rätten har kommit fram till att EU:s åtgärder mot polska domstolar inte överensstämmer med den polska konstitutionen.

Nödvändiga reformer

Warszawa och Bryssel har varit på kollisionskurs i åratal över juridiska reformer som genomförts av det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS). Den polska regeringen hävdar att reformerna är nödvändiga för att stoppa korruptionen och få ett slut på arvet från kommunisttidens rättsväsende.

Men EU-kommissionen anser att de juridiska reformerna underminerar rättsväsendet och försöker att få Polen att rätta sig efter de europeiska demokratiska normerna. På torsdagen väntas EU-domstolen komma med ytterligare ett beslut rörande legitimiteten för den polska "disciplinära nämnden", vilket kan leda till fler kontroverser.

Annons

Annons

Steg mot Polexit

Polens ifrågasättande av EU-rättens företräde framför polsk lagstiftning har av experter tolkats som ett första steg mot ett polskt utträde ur EU, en Polexit. EU:s tidigare rådsordförande Donald Tusk, numera ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen, anklagar PIS för att "lämna EU".

"Bara vi polacker kan framgångsrikt motsätta oss detta", skriver han på Twitter.

Opinionsundersökningar har visat att det finns en klar majoritet för ett fortsatt EU-medlemskap bland polackerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!