A-
A+

Polska massmanifestationer till stöd för EU

Massiva manifestationer till stöd för Polens EU-medlemskap.
Massiva manifestationer till stöd för Polens EU-medlemskap.
PolenTT

Tiotusentals polacker försvarar Polens EU-medlemskap i massiva manifestationer runt om i landet och i flera andra länder.

Protesterna utlöstes av en dom där landets författningsdomstol slår fast att delar av EU:s fördrag inte är förenliga med Polens grundlag.

Annons

Annons

Pro-EU-demonstranterna kallades samman av Donald Tusk, EU:s före detta rådsordförande som numera är ledare för det polska oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO).

Många polacker stödjer EU-medlemskapet enligt opinionsundersökningar. Samtidigt har relationen mellan Warszawa och Bryssel blivit alltmer spänd sedan partiet Lag och rättvisa (PIS) tog över makten i Polen 2015.

Tusk har tidigare uppmanat invånarna att "försvara ett europeiskt Polen", något han upprepade i sitt tal framför slottet i huvudstaden Warszawa. Han har länge varnat för att det styrande partiet medvetet rör sig bort från EU.

Vi vet varför det (PIS) vill lämna (EU) . . . så att partiet i skydd av immunitet kan kränka demokratiska rättigheter, sade han till publiken som omgavs av ljuset från polisens piketbussar.

Talare från nästan samtliga oppositionella partier deltog i manifestationer, liksom representanter för människorättsorganisationer och landets kulturliv.

Statliga tv-bolaget TVP rapporterade om manifestationerna med den förklarande textremsan "protester mot konstitutionen", skriver Reuters.

PIS säger att partiet inte har några planer på att lämna EU.

Demonstrationerna, som enligt organisatörerna genomfördes på ett hundratal orter i Polen samt i flera städer utomlands, inleddes vid 18-tiden på söndagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.