-
+

Ponsiluoma om miljonsuccén: "Betyder mycket"

Martin Ponsiluoma har den här säsongen tjänat över 1 miljon i prispengar.
Martin Ponsiluoma har den här säsongen tjänat över 1 miljon i prispengar.
SkidskyttePokljuka, TT:s utsända

I fjol drog Martin Ponsiluoma in 150 000 kronor i prispengar på hela säsongen. I år har han redan spräckt miljonvallen.

Dessutom får åkarna bonus från det svenska förbundet baserat på prestation – och där är taket redan nått.

Annons

Annons

Martin Ponsiluoma har tagit ett stort kliv den här säsongen. Från att det tidigare på herrsidan i princip bara har handlat om Sebastian Samuelsson när det kommer till individuella topplaceringar, har Ponsiluoma under säsongen tagit flera pallplatser – och sitt sensationella VM-guld i sprint i Pokljuka.

I prispengar från det internationella skidskytteförbundet, IBU, innebär det att han hittills i år har dragit in strax över en miljon. En rejäl utveckling om man jämför med förra året när tjänade omkring 150 000 i prispengar.

Det betyder mycket. Det är en stor trygghet att man kan fortsätta att hålla på – även om man har ett sämre år så kan man klara sig, så det känns jätteskönt, säger Ponsiluoma.

TT: Är det något särskilt du kommer att unna dig?

Det kanske blir en större lägenhet lite längre fram i vår, det är jag sugen på.

Sebastian Samuelsson ligger strax över Ponsiluoma, med drygt 1,1 miljoner i prispengar från IBU under säsongen hittills.

Det ger en trygghet i mitt vardagliga liv, samtidigt som det också ger mig möjligheter att spetsa till satsningen ännu mer och investera i min egen karriär. Att titta på, vad behöver jag och vad vill jag göra, och jag blir inte hindrad av ekonomin, säger Samuelsson och hintar om ett "roligt projekt" han har på gång.
Jag kan tyvärr inte säga vad det handlar om.

Nått taket

Utöver prispengarna från IBU får åkarna dels en fast summa från Svenska skidskytteförbundet, dels en bonus baserat på prestation under hela säsongen.

För bonussystemet har förbundet ett tak – som redan är nått.

Ja, det är jag ganska säker på. Taket är kopplat till en dialog vi hade med de aktiva inför säsongen, där vi kom fram till nivåer efter hur det har sett ut tidigare. Och när det blir fantastiska framgångar som det har varit är väl det helt logiskt, säger Rikard Grip, generalsekreterare på skidskytteförbundet.

TT: Får ni se över taket efter den här säsongen?

Det är väl alltid en dialog om vilka förutsättningar vi ska ha inför olika säsonger och det gäller att titta på en helhet. Vi har ju ett ansvar både att satsa på regioner och föreningar och ge förutsättningar för att de ska kunna göra de prestationer som de gör. Och där har vi gjort stora satsningar på de aktiva ända sedan de klev in i landslaget 2015 med Wolfgang (Pichler), säger Grip.

Annons

Annons

Fler profiler

Att förbundet har möjlighet att dela ut bonus till åkarna – precis som möjligheten att kunna skicka dem på träningsläger och flyga charter under säsongen, är såklart beroende av starka sponsorpartners. Och intresset för skidskytte ökar, enligt Grip.

Vi märker att det är ett stort intresse och vi får fortsätta göra ett bra jobb för att fortsätta öka intäktssidan. Det har vi märkt egentligen hela säsongen, och vi märker också ett ökat intresse bland barn och ungdomar som vill prova på.

TT: Hur viktigt är det att det kommer upp flera profiler, som Ponsiluoma?

Ju fler profiler desto bättre är det. Sedan handlar det också om att det skapar en bra dynamik i laget, att inte alla förväntningar landar på en person. Det tror jag också är väldigt viktigt utifrån prestationssynpunkt, säger Grip.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss