A-
A+

Popstjärnan tar psykisk ohälsa till topplistorna

Girl in Red är aktuell med med sitt debutalbum. Pressbild.
Girl in Red är aktuell med med sitt debutalbum. Pressbild.
MusikTT

Norska indieundret Girl in Red fortsätter att sjunga om psykisk ohälsa på sitt debutalbum "If I could make it go quiet".

Nu siktar hon på att leva rockstjärnelivet fullt ut.

Annons

Annons

Annons

Annons

Marie Ulven spelar de allra flesta instrument själv på den nya plattan 'If I could make it go quiet'. 'Om du vill vara en artist nu för tiden så måste du vara bra på så många grejer. Att kunna spela flera instrument är att ha mer verktyg för att berätta en unik berättelse', säger hon.
Marie Ulven spelar de allra flesta instrument själv på den nya plattan "If I could make it go quiet". "Om du vill vara en artist nu för tiden så måste du vara bra på så många grejer. Att kunna spela flera instrument är att ha mer verktyg för att berätta en unik berättelse", säger hon.

En kvart efter utsatt tid kommer Girl in Red, eller Marie Ulven som hon egentligen heter, in i videosamtalet. 22-åringen konstaterar att hon är "väldigt stressad, men vid liv" och påbörjar samtidigt sin frukost, trots att klockan har slagit eftermiddag.

Girl in Red slog igenom med hitlåtar som "I wanna be your girlfriend" och "We fell in love in October" 2018, och tidigare i år släpptes den nya plattans första singel, "Serotonin". Sedan dess har såväl medier som fans ryckt i henne.

Jag har en vän som säger åt mig "Marie, du måste vara mer av en diva", hon boostar mitt ego galet mycket. Det får mig att känna mig mer bekväm med att kalla mig själv känd, något som annars känns fånigt. "Jag är känd", vad betyder det ens? säger Marie Ulven.

Hennes musik präglas till stor del av två ämnen: (Lesbisk) kärlek och psykisk ohälsa. Titeln på det nya albumet "If I could make it go quiet" hintar om det senare.

Det handlar om att vilja dämpa allt mentalt oljud som är i mitt huvud, alla högljudda tankar och känslor som tar upp mycket plats och energi och försätter en ur balans, säger hon.

"Trodde att jag var den enda"

Låten "Serotonin" är ett samarbete med Billie Eilishs producent och bror Finneas O'Connell, med hookiga refränger om den kemiska obalans som uppstår i hjärnan när signalämnet serotonin är lågt – det vill säga, depression, ångest och nedstämdhet.

Jag kämpar mycket med tankar och har äntligen kommit på hur jag ska förhålla mig till dem på ett bättre sätt. Det är första gången jag kan sjunga om det i en låt, säger hon.
Reaktionerna från mina fans har varit fantastiska, många har sagt "Jag har aldrig kunnat säga det här till någon" eller "Wow jag trodde att jag var den enda". Jag menar verkligen det jag sjunger om, och de känner det.

Det sägs att frågan "Lyssnar du på Girl in Red?" egentligen betyder "Är du attraherad av tjejer?" när den ställs på sociala medier som Tiktok. När det kommer till kärlekslåtar sjunger Marie Ulven uteslutande om samkönade relationer, hon är dock less på att stämplas som en artist för queera.

Jag skriver inte om att vara gay, utan om mina kärleksupplevelser som råkar vara queera upplevelser. Alla straighta tänker inte "Jag är straight och kommer att sjunga om min straighthet". Vi sjunger bara om våra egna upplevelser, säger hon.

Annons

Annons

Längtar efter rockstjärnelivet

Ulven är uppvuxen i staden Hjorten i Norge men bosatt i Oslo. Nu längtar hon efter att ge sig ut på sin slutsålda Europaturné, som äger rum först 2022 till följd av pandemin. Målet är att kunna leva "det rena rockstjärnelivet"

Jag vill bara göra bra musik, jag gillar inte alla extragrejer, säger hon och fortsätter:
Jag vill spela på Madison Square Garden och Hollywood Bowl, göra galna saker. Resa, umgås med vänner, ha ett bra liv, och uppenbarligen, vara rockstjärna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Möt Kristi Himmelfärdshelgen tillsammans med Ulf Elfving.