-
+

Populära Støjberg håller Venstre på halster

Inger Støjberg talar vid den extrainsatta och virtuella partistämma som hölls på söndagen, där hon ersattes som Venstres vice ordförande.
Inger Støjberg talar vid den extrainsatta och virtuella partistämma som hölls på söndagen, där hon ersattes som Venstres vice ordförande.
DanmarkTT-Ritzau

Hon har petats från sin topposition inom Venstre och partikamraterna har röstat för ett riksrättsåtal.

Inger Støjberg säger att hon är Venstre ut i fingerspetsarna – men varnar för att partiet "går för långt" i vissa frågor och lämnar framtiden öppen.

Annons

Annons

Den frispråkiga Støjberg är en av Venstres mest populära politiker bland väljarna, men som vice ordförande hamnade hon snabbt på kollisionskurs med den övriga ledningen.

Vid en extrainsatt partistämma på söndagen ersattes hon på posten, efter att ha tvingats bort av partiledaren Jakob Ellemann-Jensen. Men hon håller fast vid sin kritik mot partiets riktning och ger – till Ellemann-Jensens förtret – inga raka svar om hon kommer fortsätta vara del av det.

Kräver ett svar

Jakob Ellemann-Jensen har under sitt dryga år på partiledarposten fått anpassa sig till att Inger Støjberg och hans föregångare, ex-statsminister Lars Løkke Rasmussen, talat över huvudet på honom i den offentliga debatten.

Nu tryter hans tålamod. Han kräver att Støjberg efter många om och men ger ett besked om hon ska vara del av partiet eller inte.

Nu är det rimliga för partiet, som både jag och Inger Støjberg håller oändligt mycket av, att det kommer ett svar, säger han.

Partiets nya vice ordförande, regionpolitikern Stephanie Lose, lovade att verka för att stärka partiets riktning och poängterade att det var okej om opinionsbildare tycker att det låter tråkigt.

Den frispråkiga Inger Støjberg gick, som många gånger tidigare, i motsatt riktning. I sitt framträdande målade hon upp flera risker med att partiet fortsätter på utstakad väg, till exempel att "metoo-vågen går för långt", att klimatpolitiken får "gå före allt annat" och att Danmark "anpassar sig efter islam".

Annons

Annons

Står inför riksrätt

Støjberg beslutade att lämna posten som vice ordförande i mellandagarna, sedan Jakob Ellemann-Jensen sagt att han inte har något förtroende för henne och krävt detta. Partiledaren gör ingen hemlighet av att det skavt mellan dem och han säger att det är viktigt för partiet att dess styrelse fungerar "som i andra partier".

Inger Støjberg sade inför partikamraterna att hon känner sig som en Venstre-medlem fullt ut, om än möjligen som en av den gamla skolan. Efter stämman fick hon en rak fråga från TV2 om hon kommer att fortsätta vara del av partiet.

Jag behöver tänka igenom saker ordentligt, svarade hon.

Förra veckan röstade folketinget, med en stor majoritet av Venstres ledamöter, för ett riksrättsåtal mot Støjberg. Det bygger på att hon som minister under det stora flyktingmottagandet 2016 gav en olaglig order om att skilja asylsökande par åt i de fall där den ena parten var minderårig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss