-
+

Porrmogulen Larry Flynt är död

Larry Flynt blev 78 år. Arkivbild.
Larry Flynt blev 78 år. Arkivbild.
NöjeTT

Den amerikanske porrmogulen Larry Flynt har gått bort, uppger amerikanska medier.

Flynt är mest känd som mannen bakom herrtidningen Hustler och som trägen försvarare av sina tidningar i domstolar.

Annons

Annons

Larry Flynt drev under 1960-talet ett antal klubbar i Ohio, alla kallade "Hustler club". Ett nyhetsblad om klubbarna blev så populärt att han utvecklade det till vad som 1974 blev tidningen Hustler, lanserad som ett lite grövre alternativ till Playboy och liknande tidningar.

Varumärket Hustler blev sedermera även tv-kanaler och tidningen gavs ut i flera länder.

Stämdes av Falwell

Med Hustler blev Flynt rikskänd i USA, och ännu mer så när han genom åren både åtalades och själv drev ett stort antal mål i domstolar, från sedlighetsbrott till tryckfrihet. Mest omtalat blev åtalet där den konservative tv-pastorn Jimmy Falwell Sr stämde Flynt och Hustler för att ha publicerat en satirisk fejkannons där Falwell dricker alkohol.

Målet gick 1988 hela vägen till Högsta domstolen, som slog fast att offentliga personer inte kan stämma individer eller publikationer för satir eller parodi, enbart för att de känner sig kränkta.

Flynts liv och vägen till det sistnämnda domslutet blev 1996 film, Milos Formans "Larry Flynt – skandalernas man", där Woody Harrelson blev Oscarsnominerad för sin insats som Flynt.

Annons

Annons

I rullstol efter mordförsök

1978 sköts Larry Flynt på väg ut ur en domstol i Georgia. Han överlevde men blev delvis förlamad och blev för resten av sitt liv rullstolsburen. När skytten år 2013 skulle avrättas i Missouri för ett mord vädjade Flynt för hans liv och sade att "ett land som förbjuder sina invånare att döda varandra inte borde ägna sig åt dödande".

Flynt drog sig aldrig för att skapa publicitet för sig själv eller sina publikationer. 1983 bjöd han den dåvarande presidenten Ronald Reagan, vicepresident George Bush och samtliga medlemmar av kongressen på en gratisprenumeration av Hustler, för att han ville att de "skulle hålla sig väl informerade om alla sociala frågor och trender".

När president Bill Clinton ställdes inför riksrätt gjorde Flynt det till sin uppgift att avslöja flera republikaner som hycklare och offentliggjorde bland annat ett antal kongressledamöters otrohetsaffärer. 2003 ställde han sedan upp i det guvernörsval i Kalifornien som vanns av Arnold Schwarzenegger.

Larry Flynt blev 78 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss