A-
A+

Portlandbo: Hettan som en ångande varmdusch

Folk hukar under extremhettan i nordvästra USA och västra Kanada, här i Seattle.
Folk hukar under extremhettan i nordvästra USA och västra Kanada, här i Seattle.
NordamerikaTT

För tredje dagen i rad noteras ett nytt värmerekord i Kanada – 49,5 grader.

Över 200 personer har hittills avlidit under den extrema hettan, som har västra Kanada och nordvästra USA i sitt grepp.

Det är en vägg av hetta, ungefär som ett inferno, säger Charles Daniel i Portland i Oregon, till TT.

Annons

Annons

En ambulanssjuksköterska undersöker en man i Salem i Oregon, USA, under den pågående värmeböljan i västra Nordamerika.
En ambulanssjuksköterska undersöker en man i Salem i Oregon, USA, under den pågående värmeböljan i västra Nordamerika.
Charles Daniel i Portland håller sig inomhus för att undkomma hettan.
Charles Daniel i Portland håller sig inomhus för att undkomma hettan.

Temperaturen började stiga i lördags. Sedan dess har det slagits värmerekord i västra Nordamerika varje dag. I Lytton, nordöst om storstaden Vancouver i provinsen British Columbia, uppmättes under tisdagen den högsta temperaturen någonsin i Kanada.

"Klockan 16.20, rapporterade väderstationen i Lytton 49,5 grader", meddelar Kanadas vädermyndighet på Twitter.

Därmed slogs måndagens rekord som löd 47,9 grader. Armel Castellan, meteorolog på Kanadas vädermyndighet, säger till public service-bolaget CBC att han är förbluffad över de extrema temperaturerna.

Det finns verkligen inget superlativ som räcker till för det här. Vi är helt förbryllade över hur stora rekorden är, säger han.

De senaste dagarna har minst 233 personer avlidit i British Columbia, vilket är ungefär hundra fler än normalt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till lokala myndigheter. De flesta är äldre eller personer med underliggande sjukdomar och antalet dödsfall väntas stiga eftersom alla avlidna ännu inte har registrerats.

"Väldigt fuktigt"

Även nordvästra USA har haft rekordtemperaturer. I Portland, runt 50 mil söder om kanadensiska Vancouver, har termometern visat 46,7 grader.

Så här års brukar det vara strax över 20 grader, kanske upp mot 25 grader, berättar 63-årige Charles Daniel, från Portland, för TT.

Han har tidigare bott i Texas och är van vid värme, men säger att de senaste dagarna har varit något alldeles särskilt.

Det har varit väldigt fuktigt. Vanligtvis är det inte fuktigt här, utan en torrare värme. Men luftfuktigheten har gjort att det har känts som att man precis har kommit ut från en ångande varmdusch, samtidigt som man är iklädd våtdräkt.

Familjen Daniel tillhör de lyckligt lottade som har luftkonditionering installerat i sitt över hundra år gamla hus. Men luftkonditioneringen har inte mäktat med i hettan och temperaturen inomhus har legat över på 30 grader.

Vi har skaffat extra fläktar och har sovit i källaren, säger Charles Daniel.

Annons

Annons

Saknar luftkonditionering

Många fastigheter i Portlandområdet är gamla och saknar luftkonditionering – eftersom det allt som oftast inte har behövts. För att undkomma hettan har folk tagit sin tillflykt hos vänner och bekanta, eller flytt staden.

De som har möjlighet har åkt upp i bergen för att campa på de högre altituderna. Här i Portland har vi också Willamettefloden, så det finns många ställen att bada på.

Daniel berättar om hur restauranger och kaféer har tvingats hålla stängt, att all is länsades från butikernas frysboxar redan i lördags och att myndigheterna har öppnat offentliga utrymmen som bibliotek, skolor och kongresscenter dit folk kan ta sin tillflykt.

De har satt på luftkonditioneringen och låter folk komma in och svalka sig. Några ställen har varit öppna dygnet runt.

Själv har Daniel hjälpt till i stallet där hans dotter har sin häst. Med gemensamma krafter har de försökt att svalka hästarna med vatten och nedkylda specialskor.

Särskilt de äldre hästarna har det tufft i värmen. Vi tittar till hästarna varje dag.

Utfärdat varningar

På tisdagsmorgonen kom dock ett efterlängtat uppehåll i värmeböljan. Temperaturen sjönk under natten från 46 grader till knappt 18 i Portland – raset även det ett rekord, enligt den lokala kanalen katu.com. Men temperaturen väntas återigen stiga till över 30 grader i området och den extrema värmeböljan har fortfarande grepp om området öster om Kaskadbergen, rapporterar Reuters.

Kanadas vädermyndighet har utfärdat varningar för provinserna British Columbia och Alberta samt för delar av Saskatchewan, Manitoba, Yukon och Northwest Territories, med motiveringen att "en långvarig, farlig och historisk värmebölja kommer att fortsätta under veckan".

Vi kommer att ta oss igenom denna extrema händelse genom att hålla ihop, försöker British Columbias delstatspremiärminister John Horgan lugna på en presskonferens.

Rättad: I en tidigare version angavs ett felaktigt avstånd mellan två städer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!