A-
A+

Positiva resultat om möjligt malariavaccin

Malaria drabbar många unga, och forskare försöker finna ett vaccin. Arkivbild.
Malaria drabbar många unga, och forskare försöker finna ett vaccin. Arkivbild.
VetenskapTT

De preliminära resultaten från en tidig studie av ett nytt vaccin mot malaria har visat positiva resultat, skriver forskare i vetenskapstidskriften The Lancet.

Annons

Annons

Annons

Annons

En forskare vid institutet Jenner vid Oxford University, där forskning pågår om vaccin mot coronavirus och malaria. Arkivbild.
En forskare vid institutet Jenner vid Oxford University, där forskning pågår om vaccin mot coronavirus och malaria. Arkivbild.

En klinisk studie i mindre skala i Burkina Faso har visat att vaccinet ger ett skydd på uppemot 77 procent. Testgruppen i studien, som inleddes 2019, har bestått av 450 små barn. Resultaten följdes upp under ett års tid, skriver forskarna på institutet Jenner vid Oxford University i ett uttalande på fredagen.

Vaccinet, kallat R21/Matrix-M, har endast testats i en så kallad fas 2-studie, och forskare planerar att genomföra en fas 3-studie med 4 800 barn i fyra afrikanska länder, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Intressant studie"

Studien är intressant, säger professor Mats Wahlgren vid Karolinska institutet i Solna.

Wahlgren, som är parasitolog och har bedrivit banbrytande forskning om malariaparasiter, poängterar att han inte hunnit granskat primärdata i studien.

Han understryker samtidigt betydelsen av att få fram ett vaccin mot malaria.

Professor Adrian Hill, som leder Jenner-institutet där forskningen bedrivs, säger att resultat är viktigt i den globala kampen mot malaria. Institutet är detsamma som varit med att utveckla det vaccin mot covid-19 som framställs av Astra Zeneca.

Vi måste bygga vidare på detta (malariavaccin) . . . ,vi måste uppmärksamma varje varningssignal, men jag tror att oddsen är bra, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Kan nå WHO-mål

De 450 barnen i undersökningen delades upp i tre grupper. Den första gruppen fick en lägre dos malariavaccin medan den andra fick en högre dos. Den tredje gruppen fick ett helt annat vaccin, som används mot rabies, skriver Reuters.

Varken forskare eller de unga försökspersonernas anhöriga kände till vem som hade fått vilket vaccin, eller hur hög dos de fått.

Världshälsoorganisationen (WHO) har satt som mål att få fram ett vaccin mot malaria som har ett skydd på minst 75 procent. Ett tidigare vaccin som tagits fram av läkemedelsbolaget Glaxo Smith Kline – Mosquirix – har nått ett skydd på 30 procent.

Enligt FN avlider omkring 400 000 människor årligen av malaria.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr